Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бюджетът за 2016 бе приет с гласовете на СИРИЗА и Независимите гърци

06 Декември 2015 / 12:12:37  GRReporter
577 прочитания

Бюджетът за 2016 беше гласуван без изненади късно вечерта в събота. По традиция, гласуването на бюджета има и ролята на вот на доверие към управляващите. Правителството на СИРИЗА и Независимите гърци запази единството си и получи 153 гласа от депутатите си.

Премиерът Алексис Ципрас и министрите му се сменяха на парламентарната трибуна и описваха положителните страни на правителствената политика. От своя страна опозицията отправяше непрекъснати нападки към парламентарното мнозинство. Час след полунощ дискусията приключи.

При гласуването бюджетът получи 153 гласа „за”, 145 гласа „против”, 2 депутати отсъстваха. С „не” гласува независимият депутат Статис Панагулис. Другият независим депутат Никос Николопулос отсъстваше. Писмено изпратиха вота си министрите Янис Циронис и Георгиос Катругалос, както и депутатите от СИРИЗА Елисавет Скуфа, Анна Вагена и Катерина Инглези.

Ципрас: Бюджетът дава предимство на социалната справедливост

„С този бюджет, освен воля, показваме, че сме способни да ръководим големите старания на обществото при тези изключително трудни и неблагоприятни условия”, подчерта Ципрас.

Премиерът заяви, че този бюджет е изпитание за правителството, което иска той да отразява социалната справедливост и преразпределението на ресурсите в условията на бюджетни ограничения и трудности. „Зад цифрите човек може да види мъчителна борба за подкрепа на работническата класа, на най-уязвимите слоеве на обществото, както и за благоденствието на всички”, каза Ципрас.

Премиерът отбеляза, че е било ясно, че упражняваната през изминалите години политика ще доведе до рецесия и увеличаване на безработицата. Затова неговото правителство не трябва да се справи просто с една грешка или инцидент, а с цялостен план, вдъхновен от неолиберализма. „Това е план, който нашето правителство критикуваше по време на преговорите и продължава да оспорва”, каза Ципрас.

Той обяви, че целта на правителството е преобразуване на производителния и социалния модел на страната, подкрепа на правата на трудещите се, разширяване на социалната държава, закрила на публичната собственост, справедливо данъчно облагане, защита на околната среда. Тези цели според него обаче предполагат коренна промяна на мисленето както в Гърция, така и като цяло в ЕС, а това не може да се случи за един ден.

Остра критика срещу Ципрас отправи временният председател на Нова демокрация Янис Плакиотакис. Той заяви, че Ципрас „живее на розово облаче, но царят е гол”. Според него Ципрас е довел страната до ръба.

 

 

Категории: бюджет за 2016 гласуване Алексис Ципрас социална справедливост
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus