Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бурна 2016 за Гърция предвижда фондация "Конрад Аденауър"

21 Декември 2015 / 17:12:00  GRReporter
1034 прочитания

„Намираме се в края на една от най-бурните години на шестгодишната реформаторска история на Гърция”, констатира в годишния си доклад гръцкото бюро на политическата фондация „Конрад Аденауер”, близка до Християндемократическия съюз на Германия.

В него авторите посочват, че „пътят към политическото стабилизиране все още не е открит”, както и че „2015 ще премине в историята на Гърция като значим кръстопът”.

Относно политическата обстановка в страната в доклада се посочва, че радикалната левица СИРИЗА е претърпяла промяна, а и останалите демократични гръцки партии вече са загърбили реториката срещу меморандумите за финансова помощ. Въпреки това обаче те смятат, че „в края на годината правителствената коалиция и самият премиер Алексис Ципрас се намират в особено затруднено положение, понеже противно на действията ѝ през август, опозицията вече не възнамерява да подкрепя правителството по време на гласуванията в парламента”.

По отношение на реформите в текста се подчертава, че СИРИЗА и Независимите гърци са гласували тежки промени в парламента, но в същото време се посочва: „Като цяло правителството изостава в много области и много анализатори се съмняват, че те ще бъдат приложени от мудната и слаба от гледна точка на качествата им членове на администрацията”.

Авторите описват как „много тежките реформи бяха отложени за гласуване през януари съвсем съзнателно”. Една от най-тежките сред тях е пенсионната реформа, „чието провеждане е трудна задача за лява партия като СИРИЗА”. Те твърдят, че „е повече от ясно, че тези реформи ще създадат проблеми на правителството на СИРИЗА и Независимите гърци” и предвиждат, че управляващите може да изгубят и други депутати, които няма да подкрепят проектозаконите с вота си. „Същевременно съществуват сценарии за ремонт на кабинета и дори нови парламентарни избори”, пише още в доклада.

Авторите му са на мнение, че в резултат на острото негативно отношение на СИРИЗА към опозицията по време на предизборната кампания, опитите на Алексис Ципрас да си подсигури подкрепа от тяхна страна са пропаднали. Освен това „с избора на Независимите гърци за коалиционен партньор разривът с опозицията бе завършен”.

Според анализа на експертите от фондацията „никоя от опозиционните партии, които така или иначе са с отслабнал потенциал не изглежда решена да подкрепи тежките мерки”. Те отбелязват, че този проблем се усложнява и от факта, че Нова демокрация се намира в криза, „тъй като политиката на временния председател Евангелос Меймаракис се смята за неуспешна във вътрешността на партията”. Заслужава да се отбележи, че докладът е изготвен преди промяната в лицето на временния лидер на основната опозиционна партия, както и първия тур на вътрешнопартийните избори, на които Меймаракис води, но с малка разлика от втория претендент за поста Кириакос Мицотакис.

Анализаторите от фондация „Конрад Аденауер” са на мнение, че социалистите от ПАСОК също не възнамеряват да подкрепят правителството, като причините са „самозащита” и „отмъщение”, тъй като много голяма част от членовете и поддръжниците на партията се преместиха в СИРИЗА през последните години. По-малките партии като Потами и Съюзът на центристите също се определят като „разочаровани от СИРИЗА и стремящи се да укрепят собствения си отслабнал профил”.

От фондацията определят като парадоксален факта, че „отслабналите по различни причини партии от опозицията продължават да са интровертни и поляризирани, въпреки че биха могли да изиграят конструктивна роля, като представят политически алтернативи. Като се вземе предвид това, в момента Алексис Ципрас е единствената лидерска фигура на гръцката политическа сцена, както и в партията си. В същото време обаче е начело на едно слабо парламентарно мнозинство, което би могло да рухне всеки момент. Противоречива е и силната легитимност на правителството от все по-малко на брой избиратели, която се дължи на неучастието в изборите. Както на парламентарните избори, така и на референдума те дадоха подкрепа на правителството на Ципрас. В резултат на това последователно подкрепяното правителство е отслабено и нестабилно. Същевременно непрекъснато намалява популярността на лидера на СИРИЗА, много гласоподаватели са разочаровани от втория мандат на Ципрас”.

Анализаторите продължават с горещия проблем, който предизвика вълната от бежанци и имигранти. „За изненада на много от поддръжниците на по-малкия коалиционен партньор, правителството на СИРИЗА и Независимите гърци започна с промяна в миграционната политика на Гърция: Никой от пристигащите бежанци и имигранти не трябва да бъде възпрепятстван в опита му да влезе на гръцка територия”. Те отбелязват пълната липса на всякаква подготовка за приема им от страна на гръцкото правителство, в резултат на която много от тях бяха върнати от гръцко-македонската граница. Авторите на доклада посочват, че „реакциите от страна на местната администрация  и гражданите остро се покачва, като в същото време расте и натискът от европейска страна, в резултат на което Гърция е изправена пред сценария на задействане на Frontex по деликатната граница с Турция, вероятно с участието на ЕС и източната съседка на Атина. Съществуват опасения, че при засилени действия от страна на ЕС Гърция няма да може да следва стари модели и по този начин много бежанци и имигранти ще останат в страната. Това е нещо, което въпреки социалните ценности на кабинета, много малко хора в Гърция искат”.

Категории: Политика гръцко правителство Алексис Ципрас реформи парламентарно мнозинство политическа нестабилност Нова демокрация бежанска вълна миграционна политика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus