Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Брюксел ще има последната дума за рекапитализацията на гръцките банки

12 Ноември 2015 / 09:11:56  GRReporter
819 прочитания

Ходът на преговорите между гръцкото правителство и институциите – кредитори и най-вече постигането на решение от страна на Euroworking Group е катализаторът, който ще ускори процеса на приключване на офертите на гръцките банки към инвеститорите.

Според източници на електронното издание euro2day.gr техните book-building-и ще останат отворени до началото на следващата седмица, тъй като чуждестранните инвеститори следят хода на преговорите с кредиторите и са в очакване на положителен знак от страна на Атина.

Междувременно бяха открити офертите на банките Alpha Bank и Eurobank, докато от днес започва процедурата за увеличаването на акционерния капитал на Националната банка на Гърция.

Близки до процеса източници посочват, че преустановяването на несигурността относно хода на преговорите с кредиторите ще доведе до по-нататъшното окуражаване на частните инвеститори. В резултат на това се смята, че четирите системни банки ще успеят да привлекат повече частни капитали.

Същите източници твърдят, че по отношение на най-„горещия” въпрос в преговорите – защитата на основните жилища на домакинствата от конфискация и продажба на търг, гръцкото правителство и кредиторите се намират много близо до споразумение. При постигането му ще отпаднат всички пречки към безпрепятственото приключване на рекапитализацията на банките.

При положителен край на преговорите в понеделник се очаква Euroworking Group да одобри отпускането на необходимата сума от общо 10 милиарда евро, които се намират в специална сметка, за да бъдат използвани в подкрепа на гръцките банки. Ако събитията последват описания ред рекапитализацията е възможно да приключи най-късно до края на ноември. Този сценарий включва и вероятното държавно финансиране на онези от банките, които ще имат нужда от този вид подкрепа.

След края на рекапитализацията и въз основа на направените досега изявления от страна на банките, присъствието на частния сектор в техния акционерен капитал се очаква да бъде осезаемо и определено по-голямо в сравнение с близкото минало.

По-конкретно, ако частните акционери покрият общите нужди от капитали на Alpha Bank, които възлизат на 2,7 милиарда евро (1,6 милиарда чрез book-building  и 1,1 милиарда от банкови облигации), процентът на участие на Фонда за финансова стабилност ще намалее до 20 на сто от днешните 62,2 на сто.

Респективно, в Eurobank процентът на участие на Фонда за финансова стабилност ще се ограничи до 6 на сто от 35 на сто днес.

При осъществяване на основния сценарий, при който е необходимо покриване на нужди в размер на 2,2 милиарда евро (от които 592 милиона евро от банкови облигации), участието на Фонда за финансова стабилност в рекапитализацията на банка Пиреос ще се ограничи до 25 на сто от 66,9 на сто.

Относно Националната банка на Гърция, при покриване на нуждите от 1,6 милиарда евро, участието на Фонда ще намалее от 52,7 на 40 на сто. 

Категории: ИкономикаПазари системни гръцки банки рекапитализация преговори с кредиторите book building частни инвеститори Фонд за финансова стабилност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus