Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Брюксел не иска еврокомисар от СИРИЗА

29 Януари 2015 / 15:01:11  GRReporter
1068 прочитания

Срещата на новоизбрания гръцки премиер Алексис Ципрас с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц е първата от серията разговори, които предстоят с представители на европейските институции.

Тя тепърва започна и според източници Шулц се е наел със задачата да предаде на Ципрас няколко послания. Едно от тях е свързано с появилата се в медиите информация, че гръцкият еврокомисар Димитрис Аврамопулос от Нова демокрация ще напусне поста си, за да бъде предложен и избран за президент на Гърция на предстоящите президентски избори.

Според гръцкото електронно издание euro2day.gr Мартин Шулц ще изрази пред Алексис Ципрас желанието на Еврокомисията Аврамопулос да не напусне нейния състав и да не бъде предложен от гръцкото правителство за президент.

Изданието се позовава на свои „достоверни източници” в белгийската столица, според които Димитрис Аврамопулос е подложен на натиск с цел да бъде убеден да не се откаже от поста си, въпреки желанието си да стане президент на Гърция.

В случай, че премиерът Ципрас го обяви за кандидат и бъде избран от гръцкия парламент н 13 февруари, новото правителство ще трябва да предложи нов гръцки еврокомисар. Източници на euro2day.gr обаче посочват, че ако той е представител на радикалната левица СИРИЗА, кандидатурата му най-вероятно ще бъде отхвърлена от Европейския парламент. Причината за това ще бъде нежеланието на Еврокомисията да назначи ляв радикал на толкова критичния пост на еврокомисаря по въпросите на миграцията.

Според електронното издание на вестник То вима най-вероятната кандидатура на СИРИЗА за заместник на Димитрис Аврамопулос ще бъде Янис Милиос, който е представител на едно от най-левите течения в партията.

Фактът, че Милиос не беше кандидат за депутат на изборите в неделя и не бе включен в икономическия екип на новия кабинет предизвика учудване у много коментатори.

Заслужава да се отбележи, че водещи фигури в Нова демокрация следят отблизо интензивните преговори около кандидатурата на бъдещия президент. Те дори заявяват, че в случай, че това бъде Димитрис Аврамопулос, няма да спазят партийната линия и ще гласуват против. 

Категории: Политика Алексис Ципрас Мартин Шулц Европейски парламент Европейска комисия Димитрис Аврамопулос президентски избори Янис Милиос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus