Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Брюксел настоява за резултати от техническите проверки в Атина

17 Март 2015 / 18:03:12  GRReporter
912 прочитания

Преговорите на техническите екипи на кредиторите с гръцкото правителство в Атина се намират в задънена улица, посочват гръцки медии. Според източниците, на които се позовават представителите на Европейската комисия, Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Европейския механизъм за стабилност разглеждат данните по изпълнението на държавния бюджет въз основа на поетите от предишното правителство ангажименти. По този начин те са установили дупка в приходите в размер на 2,5 милиарда евро и настояват правителството да приложи спешни мерки с цел тя да бъде запълнена.

„Изчисляват размера на дупката в бюджета с оглед на предвидените в старата спасителна програма цели за постигане на първични бюджетни излишъци и искат да бъдат наложени нови мерки за събиране на данъци”, казва представител на Сметната палата пред вестник Етнос. По думите му гръцката страна не може да приеме това в никакъв случай.

Според източници технически екип на представителите на кредиторите посетил вчера Банката на Гърция, откъдето започнали да събират данни за гръцката банкова система. Основните данни, които събират са движението на капитали от и към гръцките банки и ситуацията около необслужваните кредити.

Този процес ще продължи днес и утре, като експертите се очаква да поискат данни и от Фонда за финансова стабилност.

„Завършването на техническите проверки е от приоритетно значение пред организирането на петстранна среща за Гърция в рамките на срещата на върха”, заяви по-рано днес говорителката на Европейската комисия Мина Андреева. Тя посочи, че предложението на гръцкия премиер Алексис Ципрас за провеждане на такава среща се разглежда от европейските партньори на Атина.

В същото време според преценки на гръцкото финансово министерство през 2014 в нетните приходи на държавния бюджет е имало забавяне на обща стойност 3,914 милиарда евро, от които 3,5 милиарда евро в редовните приходи и 414 милиона евро в приходите от Програмата за публични инвестиции.

Ако към тях не се изчислят приходите от печалбите на Евросистемата от гръцките държавни облигации (ANFAs и SMPs) на стойност 1,886 милиарда евро, тогава недостигът ще се ограничи на 2,026 милиарда евро.

В тази ситуация през последните часове между представителите на кредиторите и правителството тече един последен опит Гърция да получи част от последния транш от спасителната програма. Според източници, на които се позовава вестник Катимерини, институциите предлагат на кабинета да прокара в парламента „по-леките” от  предвидените в споразумението от 20 февруари мерки, като трансформирането на Главната дирекция за държавните приходи в независима институция, реформи в правосъдната система и други. По този начин на следващото заседание на Eurogroup ще може да бъде одобрено предоставянето на печалбите на Евросистемата от гръцките държавни облигации в размер на 1,9 милиарда евро.

Усилията целят засилването на ликвидността на гръцката икономика, която се намира почти на границата. Източници посочват, че до края на април Гърция ще се нуждае от 4 милиарда евро допълнително от наличните в касите пари, за да може да покрие всички свои задължения в и извън страната. Те твърдят, че за покриването на всички задължения за месец март са нужни допълнителни средства в размер на 1,7 милиарда, докато през април допълнителните нужди ще достигнат до около 2 милиарда евро.

Заслужава да се отбележи, че държавният сектор вече прилага спиране на плащанията във всички категории извън заплатите на служителите. Показателен е фактът, че според източници Сметната  палата е поискала от ректорите на университетите да преустановят изпълнението на бюджетите си с изключение на заплатите на служителите в тях.

Лошото състояние на държавните каси и трудностите, с които Атина се сблъсква в опитите да си осигури ликвидност изстреляха лихвите на държавните облигации с 3-годишен падеж отново до 20 на сто. 

Категории: Политика Атина кредитори технически проверки технически екипи бюджет финансиране спиране на плащанията
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus