Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Брюксел даде 7-дневен ултиматум на Гърция

29 Май 2015 / 09:05:20  GRReporter
1021 прочитания

Гръцкото правителство има 7-дневен срок да постигне споразумение с кредиторите. Ако Атина откаже да реши до следващата сряда или най-късно четвъртък спасителната програма ще бъде безвъзвратно загубена.

Това обявиха участниците в EuroWorking Group след снощното си телеконферентно заседание. Основна тема на разговорите на икономическите експерти на Еврозоната бе спасителната програма на Кипър, но дискусията е засегнал и ходът на преговорите с Гърция.

Според добре осведомени източници на председателя на гръцкия съвет на икономическите експерти Георгиос Хуляракис е бил представен ултиматум, че ако Атина не завърши оценката на досегашния ход на прилагане на спасителната програма до сряда или четвъртък, тя ще престане да бъде валидна.

Същите източници посочват, че икономическите експерти от Еврозоната са разкритикували остро позицията на Гърция относно ставките на ДДС, промените в пенсионната система и размера на бюджетния излишък.

Причината за поставянето на конкретния срок е, че след 4 юни няма да има достатъчно време, така че вероятното споразумение между Атина и „институциите” да бъде ратифицирано от парламентите на страните-членки на Еврозоната.

Спиране на програмата означава, че Гърция ще загуби 1,8 милиарда евро от оставащия транш от Европейския фонд за финансова стабилност, както и 10,9 милиарда евро – сума, предвидена за капитализирането на гръцките банки в случай на нужда. След споразумението от 20 февруари в Eurogroup тези пари бяха задържани от фонда и са на разположение до 30 юни.

Спиране на програмата ще означава също блокиране на финансирането на Гърция от Международния валутен фонд, както и голямо орязване на ликвидността, която гръцките получават от Европейската централна банка.

Гръцки медии съобщават, че поставянето на ултиматума е било последвано от телеконферентен разговор на гръцкия премиер Алексис Ципрас с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Той е започнал в 17:30 и е продължил един час.

Гръцкото правителство не е предоставило никаква информация относно съдържанието на дискусията между тримата лидери. Веднага след края ѝ в правителствената резиденция Максиму бе свикана среща на кабинета с участието на финансовия министър Янис Варуфакис и координатора на икономическата програма на правителството Янис Драгасакис.

От страна на кредиторите се посочва, че напредъкът за постигането на споразумение с Гърция е ограничен. Те допълват, че към момента не се предвижда извънредно заседание на съвета на финансовите министри от Еврозоната по този въпрос.

В същото време източници от гръцкото правителство отричат, че му е поставен срок за действие с думите: „Преговорите са трудни, но няма никакъв ултиматум”.

Атина твърди, че преговорите „дават резултати”, както и че те ще продължат през следващите дни с цел да се постигне едно първоначално споразумение. Същите източници отбелязват, че обемът на работа, с която е натоварен гръцката страна е огромен и оставащото време до изтичането на удължението на спасителната програма в края на юни не е достатъчно. 

Категории: Политика гръцко правителство преговори с кредиторите ултиматум Euro Working Group спиране на спасителната програма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus