Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Борсата пада, лихвата по държавните ценни книжа се качва

11 Февруари 2015 / 16:02:14  GRReporter
962 прочитания

Атинската фондова борса продължава да пада в унисон със събитията около решаващото заседание на Eurogroup, което се очаква да даде някакви знаци за напредъка в преговорите на Гърция с официалните ѝ кредитори.

В 13:55 ч. основният индекс отчете спад с 3,58% до 796,75 пункта, а оборотът се движи в рамките на 37,5 милиона евро. Индексът FTSE25 загуби 3,55% от стойността си до 236,07 пункта, а банковият индекс регистрира спад с 6,11% до 655,74 пункта.

През последния час на борсата се наблюдава необичайна позиция на изчакване – продавачите са спрели всякакви нареждания, а купувачи липсват, тъй като предпочитат да се сдобият с офертите на по-ниски нива. Ясно е, че пазарът следи вече хладнокръвно информационния поток, свързан с днешното извънредно заседание на Eurogroup за Гърция, без да предприема действия, които биха могли да нарушат баланса, постигнат през първите два часа след отварянето на борсата.

Показателен за поведението на инвеститорите днес е и фактът, че оборотът все още е под 40 милиона евро, докато само през първия половин час на днешната сесия бе надхвърлил 15 милиона евро. Следователно, инвеститорите са превърнали в ликвидност печалбите от вчерашния ден, и сега очакват развитието на събитията, като декодират посланията, изпращани от европейски и гръцки високопоставени източници, малко преди началото на днешната среща на финансовите министри от еврозоната.

В тази обстановка и при отсъствие на купувачи стойността на акциите остава на нивата от началото на днешната сесия. По-конкретно акциите на Националната банка са на нива -10,18% до 0,9880 евро, тези на Alpha Bank достигат -5,72% до 0,3130 евро, тези на Eurobank са от порядъка на -3,42% до 0,1410 евро, и на Банка „Пиреос“достигат -4,83% до 0,5720 евро.

Междувременно днес бе проведен търг за продажба на тримесечни съкровищни бонове, при това при по-висока лихва – 2,50%, в сравнение със същия търг през януари, когато лихвата бе от порядъка на 2,15%. По този начин гръцката хазна получи 1,138 милиарда евро.

Бяха подадени оферти на обща стойност 1,138 милиарда евро, които покриха 1,3 пъти  исканата сума от 875 милиона евро.

Държавата прие оферти до размера на търгуваната сума, както и неконкурентни оферти на стойност 262,5 милиона евро.

 

 

Категории: Атинска фондова борса спад държавни съкровищни бонове заседание на Eurogroup
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus