Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Борсата отваря в понеделник

01 Август 2015 / 15:08:22  GRReporter
870 прочитания

Атинската борса ще отвори отново на 3 август, в понеделник, след повече от един месец ваканция. Това ще бъде пазар на две скорости – на гръцките и на чуждите инвеститори.

Както се очакваше, с решение на финансовия министър Евклидис Цакалотос се налага строго ограничение върху използването на съществуващите банкови депозити за покупка на акции от гръцки инвеститори. Налага се създаването на нови банкови сметки, в които ще се внасят нови капитали за покупка на акции. За чуждите инвеститори се предвижда пълна свобода.

Предвижда се също така пълна забрана на обратното изкупуване на дялове от взаимни фондове, които не могат да бъдат превърнати в наличност и да представляват „нови пари”. Това се налага, за да се избягнат проблеми в банковия сектор в случай на масови изкупувания.

Увеличаването на капитала – и със съществуващите депозити

Свободно ще е използването на депозитите на гърците, които ще могат да участват в увеличаването на капитала на банките, както и на всяка компания, регистрирана на борсата.

Министерската разпоредба позволява прехвърлянето на капитали в Гърция за придобиване на новоиздадени акции в рамките на увеличаването на капитала или издаването на облигационен заем и облигации от всякакъв вид от кредитни институции със седалище в Гърция за тяхната рекапитализация.
 
Възможностите за използване на депозити 

Възможността за използване на съществуващите депозити се предоставя главно за да се намерят пари, които ще ограничат възможни трусове на борсата и ще предотвратят риска за стабилността на системата.

Така, в отклонение от забраната за прехвърляне на капитали от банките за покупка на акции, облигации и др., прехвърлянето се позволява в следните случаи:

- за клиринг, включително и за управление на маржовете и договаряне на транзакциите до крайния получател. Включват се и разходите за транзакциите.

- за да се плащат дялове, лихви, връщане на капитал и други вноски от компаниите, регистрирани на борсата или от издателите на облигации.

- за покупката на акции, облигации или за отварянето на позиции, като сметката на инвеститора или на клиента на борсовата компания/банката трябва да бъде кредитирана след влизането в сила на министерското решение с нови капитали, най-малко на същата стойност като на клиринг-сделката.

- за да се изплатят задълженията по клиринга и по уреждането на специално договаряни сделки на Борсата в Гърция, за да се покрият неуспешните сделки (failed trades), както и задълженията по предоставяне на маржове. Това се смята за важно, защото инвеститорите ще могат да прехвърлят капитали от сметките си, за да покрият наличността или позициите си.

- за преобръщането на позиции в деривати, при необходимост да се покрият в брой дневният или окончателният клиринг (mark-to-market).

- за покриването на дефицита на маржовете на обезпечителните портфолиа (акции, облигации, акции, закупени на кредит и др.).

- за да се платят нарежданията за прехвърляне на капитали, издадени до влизането в сила на банковата ваканция (28 юни) към организации за колективни инвестиции, лицензирани от Комисията по ценни книжа, или към взаимни фондове unit-linked в рамките на спестовните програми/сметки.

За да е възможно реинвестирането на разполагаеми средства, които са вложени в акции в чужбина, се позволява прехвърлянето на капитали и извън Гърция от банките към организации за колективни инвестиции, инвеститорски компании, организации за алтернативни инвестиции, осигурителни компании, фондове за професионално осигуряване, застрахователни организации и институции за социално осигуряване. Реинвестирането ще се отнася главно до разполагаеми средства от продажби на финансови инструменти на чужди пазари.

 

 

Категории: Атинска борса депозити инвестиции акции облигации
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus