Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Борбата с бедността - основен приоритет на кабинета “Ципрас”

28 Януари 2015 / 11:01:47  GRReporter
1114 прочитания

Новият гръцки министерски съвет проведе първото си заседание. “Няма победители и победени на изборите на 25 януари. Ние сме правителство на цяла Гърция и ще работим в интерес на всички граждани”, заяви Алексис Ципрас в първата си реч като премиер на Гърция. Той обяви и четирите основни приоритети на неговия кабинет, който нарече “правителство на националното спасение”:
- борба с бедността и незабавна помощ за хората, които нямат пари за храна, отопление и медицинска помощ;
- нов старт за гръцката икономика, която е изтощена от продължителната рецесия;
- създаване на социална държава със справедливо данъчно облагане;
- незабавно започване на преговори с кредиторите за намиране на взаимноизгодно решение за външния дълг на Гърция.
    Алексис Ципрас подчерта, че още със самото конфигуриране на новия гръцки министерски съвет е изпълнил едно от предизборните си обещания - да има по-малко бюрокрация в държавната система. В новия гръцки кабинет има само 10 министерства, за разлика от 18-те в кабинета на бившия премиер Андонис Самарас.
    Новият премиер заяви на министрите си, че ще има нулева толерантност към всякакви прояви на лицемерие и арогантност и на всяка цена ще преследва прозрачност в работата на екипа му, борба с корупцията и извращенията във властта.
    Лидерът на СИРИЗА каза, че победата на изборите на 25 януари е върнала международния престиж на Гърция, която до тогава е била забравена от света, а след неделя е основна тема в световните медии.

 

Категории: Алексис Ципрас новото гръцко правителство СИРИЗА преговори с кредиторите опрощаване на дълга
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus