Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

България върна контрабанден боклук на Гърция

19 Юни 2015 / 13:06:24  GRReporter
939 прочитания

Вчера от България бе върнат контрабанден товар с отпадъци на фирма „Общо рециклиране“ АД, чието съществуване разкри вестник „Катимерини“. Товарът, открит от българските власти, първоначално трябваше да бъде върнат в Центъра за сортиране на отпадъците, подлежащи на рециклиране, в Аспропиргос, откъдето идваше. Както става ясно от проверката на инспекторите по околната среда, вместо отпадъци за рециклиране, тировете са пренасяли балирани отпадъци. Въпросът, който сега властите трябва да разследват, е защо компанията „Общо рециклиране“ е изпращала отпадъци в България и каква е била съдбата им.

Според източници на вестник „Катимерини“, на 31 март българското министерство на околната среда и водите е уведомило за първи път гръцките власти, че е открит контрабанден товар с отпадъци, принадлежащ на фирма „Общо рециклиране“ АД.

Товарът е останал повече от два месеца на границата, за да бъде решено по какъв начин да бъде върнат. Първоначално за дата на връщането му е била определена датата 15 май, но е била променена заради проблеми с българската транспортна фирма. След това обаче избухна пожарът в Центъра за сортиране на отпадъците в Аспропиргос, затова е решено товарът да бъде откаран в Центъра за сортиране на на отпадъците на компания Spider (50% от която е собственост на „Общо рециклиране“) в Янина.

Преди два дни товарът е бил проверен от инспектори по околната среда на магистрала „Егнатия одос“. Те са установили, че не става дума за отпадъци от пластмасови опаковки (както е било декларирано), а за смес от отпадъци (пластмасови, хартиени, картонени, алуминиеви и т.н.), които са били балирани. Много са въпросите, които възникват във връзка с товара. Първо, дали тези отпадъци са били балирани в Центъра в Аспропиргос, или идват от район в страната, където се извършва балиране на отпадъци като „временно решение“. Освен това, каква е била съдбата им в България?

Подобна история имаше и през 2010. И тогава гръцките власти бяха уведомени от българските, че на граничен пункт Кулата-Промахонас е открит товар на фирма „Общо рециклиране“ АД от Центъра в Аспропиргос. При проверката, извършена на границата от инспектори по околната среда, бе станало ясно, че товарът, който би трябвало да представлява пластмасови опаковки от един определен вид, всъщност е съдържал незаконно и други видове пластмасови отпадъци, произлизащи от механична обработка, а не от сортиране в Центъра, както би трябвало.

Последва проверка в Центъра за сортиране на отпадъци в Аспропиргос, която приключи с констатирането на редица нарушения (Акт за потвърждаване на нарушение от 13. 10. 2011). Основното нарушение бе свързано със съществуването на малко сметище в непосредствена близост до съоръженията на фирмата. «По време на инспекцията бе установено, че извън съоръженията на фирмата, по-точно близо до входа ѝ, се струпват големи количества всякакви отпадъци, без всякакъв контрол, без мястото да е оградено, без каквито и да било предпазни мерки. Тези отпадъци бяха в непосредствен контакт с околната среда, в резултат на което тя беше във влошено състояние, и се създаваше опасност за общественото здраве», посочват инспекторите. Случаят завърши с налагането на глоба в размер на 132 300 евро от Децентрализираната администрация – област Атика (22. 02. 2012) на фирма „Общо рециклиране“ АД.

И една интересна подробност: според източници на вестник „Катимерини“, лекарствата, открити от инспекторите преди няколко дни в Аспропиргос (отделни опаковки и блистери) не бяха с изтекъл срок на годност.

 

 

 

Категории: контрабанден боклук рециклиране нарушения Център за сортиране на отпадъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus