Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Blame game в правителството и сценарии за предаване на щафетата

01 Юли 2015 / 14:07:35  GRReporter
1201 прочитания

Сценарии, предвиждащи промени дори по върха на правителството, се обсъждат през последните часове в международни кръгове, докато т.нар. blame game, която продължава да играе Атина срещу кредиторите си, вече се е прехвърлила вътре в страната.

На един тесен кръг от министри е ясно: фалитът на банките е основното оръжие на кредиторите, с което ще бъде упражнен силен натиск върху правителството, тъй като ако това наистина се случи, само за няколко дни страната ще се превърне в руини.

Това го знаят много добре вицепремиерът Янис Драгасакис, министърът на икономиката Георгиос Статакис и заместник-министърът по международните икономически отношения Евклидис Цакалотос, и затова притискат неимоверно Алексис Ципрас за споразумение.

Според някои това е била причината, поради която Янис Драгасакис използва различна реторика от тази на премиера във вторник вечерта по време на телевизионно интервю, когато каза, че: «Какъвто и да е резултатът, Ципрас ще символизира борбата на един народ».

Според източници, сценарият за промяна в ръководството на правителството и евентуалното поемане на премиерския пост от Янис Драгасакис се обсъжда и вътре и извън Гърция, и главно между някои инвестиционни къщи, с които правителството поддържа контакт, предвид факта, че Алексис Ципрас вече е възприеман с явно недоверие от чуждестранните му събеседници.

Идеята на подобни дискусии е, че едно такова решение би могло дори и в последния момент да възстанови някои условия за разбирателство и да бъде прието във вътрешността на СИРИЗА. При условие, разбира се, че с едно прекратяване на противопоставянето между Атина и кредиторите ѝ дори и в последния момент би могло да се започне на чисто.

В тези условия през последните часове в правителствената резиденция Максиму текат интензивни процеси, като посочените министри предлагат от страна на гръцкото правителство да бъде поета инициатива и да бъдат направени някои ходове, като например отстраняването на Янис Варуфакис, за да има нова база за преговори с кредиторите.

При това положение се смята, че Европейската централна банка няма да обяви фалит на гръцките банки поне засега. Ситуацията обаче ще приеме драматичен обрат, ако референдумът бъде проведен и правителството не промени позицията си в полза на отговора „Не“.

 

 

Категории: сценарии фалит blame game СИРИЗА Алексис Ципрас министри
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus