Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Бивш управител на гръцката централна банка става шеф на българската Пощенска банка

11 Октомври 2015 / 10:10:23  GRReporter
1513 прочитания

Официално беше съобщено, че бившият управител на Банката на Гърция Георгиос Провопулос влиза в ръководството на холдинга Eurobank.

Провопулос поема задълженията на председател на Управителния съвет на дъщерната банка на холдинга в България - Eurobank Bulgaria (Postbank). Това ще се случи на 15 октомври, след като решението бъде одобрено от надзорния орган в България

В поздравлението си към Провопулос председателят на Управителния съвет на банковия холдинг Eurobank Николаос Карамузис подчерта: „Многогодишното му присъствие, опитът му и дълбоките му познания по темите, свързани с банковия сектор, и особено по въпросите на международния надзор на кредитната система ще допринесат значително за развитието на банковата ни група извън Гърция. Опитът му от успешното управление по време на най-критичния период за гръцката банкова система е изключително ценен. Успоредно с това, приносът му в запазването на стабилността на гръцките банки и особено за защитата на депозитите беше решаващ. Приветстваме с добре дошъл г-н Провопулос в нашия холдинг и му желаем успех в новите му задължения”.

Изпълнителният директор на Eurobank Фокион Каравиас също подчерта качествата на Георгиос Провопулос и изрази увереността си, че той ще допринесе много за развитието на дейностите на банката в България.

Каравиас и заместник-изпълнителният директор, отговарящ за международните дейности на холдинга Ставрос Йоану вече са се срещнали с новия управител на Българска народна банка Димитър Радев и са го информирали за решението. Те са обсъдили с Радев и редица теми, като развитието на банковия сектор в България, както и въпроси, свързани с изпълнението на неотдавнашния договор за изкупуване на мрежата на Alpha Bank в България от Post Bank.

Георгиос Провопулос беше управител на централната банка на Гърция от юни 2008 до юни 2014 и е смятан за един от опитните банкови кадри в международен план. Той не само познава отлично механизмите и лицата във Франкфурт и Брюксел, но и разполага с изключителни познания за управлението на търговските банки.

От 1979 преподава финанси в Атинския университет, а през 1990-1993 е бил подуправител на Банката на Гърция. Председател е на Съвета на финансовите експерти на Министерството на икономиката през 1989-1990.

От 1994 до 2004 е финансов съветник в Alpha Bank, а след това поема управлението на Банка Емпорики. След продажбата й на френската група Credit Agricole, Провопулос преминава в Банка Пиреос, а през 2008 поема управлението на централната банка на Гърция.

Пощенска банка (с юридическо име: „Юробанк И Еф Джи България“ АД) е българска банка, собственост на гръцката EFG Eurobank Ergasias от 1998. Първият клон на банката е открит през 1991 в София. През юни 2015 Пощенска банка погълна клоновете на гръцката Алфа банк в България и стана четвъртата по големина кредитна институция у нас. В момента финансовата институция има над над 200 клона в цялата страна с активи над 6,3 милиарда лева.

 

Категории: Postbank Eurobank Георгиос Провопулос управител Банка на Гърция председател на управителния съвет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus