Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Билетът за Акропола става 20 евро, увеличават се цените на всички гръцки музеи

14 Октомври 2015 / 11:10:12  GRReporter
1501 прочитания

По-скъпи билети ще плащат от началото на следващата година посетителите на археологическите обекти и музеи в цяла Гърция. Увеличенията на цените на билетите за археологическите паметници и музеите, в зависимост от тяхната посещаемост, бяха одобрени от членовете на Централния археологически съвет, и бяха представени от ресорната Дирекция „Музеи” към министерството на културата.

Сред увеличенията на билетите впечатление правят новите цени за Акропола – в момента входният билет струва 12 евро (6 евро намаленият), а след увеличението цената му скача до 20 евро (10 евро намаленият). В тази цена ще бъде включено и посещение на северната и южната му част, но засега изобщо не се обсъжда вариантът за единен билет, с който ще могат да бъдат посещавани няколко обекта.

Голямо увеличение се готви и за археологическия обект в Кносос, на остров Крит, който традиционно се посещава от много туристи. Там цената на билета ще бъде увеличена на 15.00 евро (8 евро намаленият), докато в момента е 6 евро (3 намаленият).

В следващата ценова катогерия са включени големи археологически обекти с музеи, международно известни и с голяма посещаемост, като светилището на Асклепий и музея към него в Епидаврос (6 евро днес), археологическият обект и музеят в Микена (8 евро днес), чиято цена ще достигне 12.00 евро (6 евро с намалението).

В следващата категория са включени големи археологически паметници, отново световно признати, и с тенденция за увеличаване на посещаемостта (като някои от тяхи имат и музеи), като например Атинската агора и музеят в Стоата на Атал, или Музеят на древен Коринт, където билетът ще стане 8 евро обикновеният и 4 евро намаленият. В следващите категории са включени важни археологически обекти и паметници със средна (напр. Немеа и Маратонас) или ограничена посещаемост (напр. Акрокоринт,  Катакомбите на остров Милос, Амфиарият и древният град Полиохни на остров Лимнос), където увеличенията не са големи, за да се стимулира посещаемостта.

При музеите първата категория включва емблематични музеи, които освен голямата посещаемост разполагат и с необходимата инфраструктура, т.е. това са Националният археологически музей и Археологическият музей в Ираклио, където билетът става 10.00 евро (5 евро намаленият) от днешните 7 евро за първия музей и 6 евро за втория (3 евро намаленият). За Византийския християнски музей в Атина, за който днес входът струва 4.00 евро, билетът скача на 8 евро. На 6 евро пък се увеличава билетът за музеи като Археологическия музей в Патра, Археалогическия музей в Тива (когато бъде отворен), Музея на праисторическа Тира на остров Санторини и Нумизматичния музей в Атина.

От цените, предложени от съответната комисия, членовете на Централния археологически съвет поискаха промяна в седем случая: да бъдат увеличени цените на билетите за Евпалиновия тунел на остров Самос (от 6 на 8 евро), както и на остров Спиналонга, а посещението на Археологическия музей на остров Родос ще струва 8 евро (а не 6 евро, както бе предложено). По-скъпи ще са билетите и за древния град  Закрос на остров Крит, за археологическия обект и музей в Амфиполи, както и за Римската вила на остров Кос – цената им ще бъде 6 евро (а не 4 евро).

По време на заседанието не бе обсъден въпросът за предлагането на комбинирани билети за посещението на няколко обекта, той ще бъде разискван при следващото заседание на Централния археологически съвет, което трябва да се проведе в рамките на 15 дни.

Новите цени ще влязат в сила от 1 януари 2016. Беше обсъдено и прието предложение новите цени да важат само за летния период (т.е. от април до октомври), а през зимните месеци да има намаление от 50%, «така че да могат всички, главно гърците, да посещават археологическите паметници и музеи на ниски цени», както посочи главният секретар на министерството на културата и спорта Мария Влазаки-Андреадаки.

«Фондът за археологически ресурси, като механизъм за събиране на средствата, трябваше да прецени кои обекти биха издържали на едно подобно увеличение. Идеята на комисията се основаваше на логиката, че всичко се променя, не само цените», посочи по време на заседанието Аспасия Луви, председател на Фонда за археологически ресурси. Тя добави, че до началото на следващата година трябва да бъдат инсталирани първо на входа за Акропола, а впоследствие в още 38 археологически обекта, устройства за издаване на електронен билет e-ticketing. Във Фонда също ще бъде инсталирано устройство, което ще може да следи всички места за продажба на билети в сътрудничество с министерството на културата.

От своя страна уредникът на паметници на Цикладските острови Димитрис Атанасопулос коментира, че увеличението на билетите ще подпомогне незабавно нормалното функциониране на музеите. Други членове на съвета също говориха за необходимостта тези паметници и обекти да бъдат „вкарани в ред”, за което призовават и туристите в „Книгите за посетители”, като искат и те самите  цените да бъдат увеличени.

И накрая, както бе отбелязано, запазва се безплатният вход за обектите и музеите всяка първа неделя от месеца през зимния период.

 

 

 

Категории: билети музеи археологически обекти увеличение нови цени
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus