Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Без транша от кредиторите Гърция отива на нови избори през май

04 Март 2015 / 17:03:58  Анастасия Балездрова
3058 прочитания

Както лидерът на СИРИЗА и днешен премиер на Гърция Алексис Ципрас обеща, първият проектозакон, който кабинетът му внесе за гласуване цели да „облекчи засегнатите от хуманитарната криза”. Само за описаните в него мерки ще са нужни над 150 милиона евро. Паралелно с това вече бяха дадени добавки за храна на служителите в Националната електрическа компания ДЕИ, а както GRReporter съобщи, управляващите планират да възстановят бившата държавна телевизия ЕРТ и да върнат на работа всичките ѝ над 2600 служители.

В същото време финансовият екип на кабинета събира „евро по евро” сумата от близо 1,5 милиарда евро, за да изплати част от заема на Международния валутен фонд. Според повечето коментатори месец март ще бъде решаващ за ситуацията в Гърция, след като не е изключено страната да остане без пари и съответно да не е в състояние да изплати заплатите и пенсиите в неговия край.

За това какви са възможните алтернативи и какво очаква страната през следващите месеци без финансиране разговаряхме с гръцкия писател и политически анализатор Сакис Мумдзис.

Г-н Мумдзис, виждаме, че първият проектозакон на новия кабинет, който се внася в парламента цели справянето с така наречената „хуманитарна криза”и се очаква да струва почти 200 милиона евро. В същото време правителството обещава да възстанови държавната телевизия ЕРТ, вече даде допълнителни придобивки на служителите в Националната електрическа компания. Откъде ще намери пари за всичко това и за да плати задълженията на страната към кредиторите?

Ако не получат някаква помощ от Европейския съюз просто няма да намерят парите. Това е ясно. И няма да ги намерят нито през март, нито през април.

Следователно, това което интересува правителството е да успеят да гласуват в парламента някои проектозакони, които ще определят идеологическия му профил. Целта им е да затвърдят позицията си сред избирателите.

Защо ще се случи всичко това? Понеже този кабинет не може по никакъв начин да приключи последния мониторинг на спасителната програма през юни. Затова личното ми мнение е, че до края на май ще има предсрочни избори. Просто не съществува начин Европейският съюз да даде на Гърция транша от 7,2 милиарда евро, от които тя се нуждае за да изплати големите падежи на облигациите през юли и август, без да ги пречупи. И това е позицията не само на Германия. В Еврозоната съотношението е 17 срещу 1. Затова в момента правителството гради своя „народен” профил.

Държа да отбележа, че целта на европейските партньори на Гърция не е тя да напусне Еврозоната. Това, което се опитват да направят е да пречупят политически правителството, да го накарат да изхвърли от коалицията партията на Каменос, както и крайнолявото крило на СИРИЗА и да се съюзи с други партии като Потами и ПАСОК.

Колкото до „хуманитарната криза”, това със сигурност е преувеличение. От общо 1,4 милиона безработни днес, 500 000 бяха безработни и преди кризата. Те бяха постоянното ниво на безработица в Гърция – между 8 и 10 на сто. Процентите до днешните 25 на сто бяха предизвикани от кризата и говорим само за бивши служители в частни компании. Според статистиката от началото на кризата са били закрити над 300 000 фирми.  В момента частната икономика се срива. И когато нещата се успокоят чрез постигането на споразумение – дано да е скоро – тя ще рестартира от една много по-тежка от тази през 2012 позиция. Щетите, които бяха причинени от декември, когато бяха обявени предсрочните избори досега са огромни за реалната икономика.

Кой ще бъде резултатът от тези вероятни избори?

Ако събитията продължат да се развиват както досега, най-вероятно СИРИЗА ще спечели с доста голяма преднина.

Ако обаче се случат „инциденти”, като например за определено време да бъде въведена граница на парите, които могат да се теглят от банкоматите, както се случи в Кипър преди 2 години. Тогава хората ще разберат, че ще бъдат въвлечени в една авантюра, въпреки нежеланието си за нещо подобно.

Вотът от 25 януари към СИРИЗА гласеше: „Преговаряй, но каквото и да направиш, искаме да останем в еврото”. От момента, в който по-голямата част от гражданите, които гласуваха за СИРИЗА установят, че ходът на преговорите може да доведе до излизане на страната от Еврозоната, поведението им като избиратели ще се промени.

Но, от момента, в който по всичко личи, че СИРИЗА няма да успее да изпълни предизборните си обещания, защото няма откъде да вземе пари за тази цел, не е ли логично поведението на избирателите да се промени така или иначе? И как се обяснява прогнозата за победа на евентуалните избори през май?

Вижте, времето до тогава е много малко, по-малко от 3 месеца. Ако междувременно не се случи инцидентът, който описах и ситуацията се задържи както досега, а правителството успее да намери някакви пари или получи кредит от друга страна като Китай например. Не е изключено да получат3-4 милиарда евро в замяна на нещо, не трябва да забравяме, че китайците искат да откупят и солунското пристанище).

Но в този случай правителството ще наруши условията в Европейския съюз. Не е възможно дадена страна да получи такъв заем без одобрението на Брюксел.

Тоест, това ще бъде едностранно действие. А Гърция е поела ангажимент да не прибягва до такива по силата на споразумението с кредиторите.

Категории: Политика СИРИЗА предсрочни избори финансиране Еврозона Янис Варуфакис банкови влогове транш спасителен пакет мониторинг
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus