Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

BBC: Колко близо е Гърция до евентуален Grexit

19 Април 2015 / 13:04:26  GRReporter
1336 прочитания

«Колко близо е Гърция до евентуален Grexit?» пита в публикация на своя сайт британският телевизионен канал BBC, като анализира в шест въпроса и отговора ситуацията в страната, предвид предстоящата на 24 април в Рига, Латвия, среща на Еврогрупата.

Близо ли е Гърция до фалита?

Всичко това вече сме го преживявали, но сега съществува усещането, че без постигане на споразумение за гръцките реформи, лявото правителство на СИРИЗА ще остане без налични средства. Задълженията за плащане на лихви по заемите се увеличават. Страната трябва да изплати 80 милиона евро на Европейската централна банка на 20 април, и 200 милиона евро на Международния валутен фонд на 1 май. Но това, което безпокои най-много Европа, са 760-те милиона евро, които трябва да бъдат платени на Международния валутен фонд на 12 май. Гърция е изправена пред трудно решение: да плати на кредиторите, или да плати заплати и пенсии в публичния сектор. Вече се носят слухове, че Атина е решила да плати на кредиторите.

Може ли Гърция да не потъне?

Гръцкото правителство се справя трудно, като отрича, че е използвало резервите на фондовете, въпреки че плати вноската на Международния валутен фонд в размер на 448 милиона евро. За една лява партия като СИРИЗА, дошла на власт в резултат на недоволството от строгите икономии, ще бъде трудно да спре да плаща пенсии, макар че това изглежда няма как да бъде избегнато. Гърция вече два пъти е била спасявана от Европейския съюз и МВФ от 2010 г. насам. Разговорите на 24 април имат за цел отпускането на 7,2 милиарда евро, но дори и Гърция да ги получи, може да се наложи да бъде спасявана и трети път с десетки милиарди. Ако пакетът реформи обаче не удовлетвори кредиторите, страната няма да получи парите.

Какво ще се случи, ако страната фалира?

Гръцките банки вече са на ръба. Разчитат на онези 74 милиарда от Механизма за спешна ликвидност (ELA) на Европейската централна банка. Ако правителството не плати дълговете, има опасност да бъде прекратено предоставянето на средства от ЕЦБ, която крепи и банките, и правителството. Един фалит би предизвикал верижни реакции. Десетки милиарди евро вече са изтеглени от банките. За да бъде избегнато изтичането на депозити, може би ще бъде наложена забрана върху тегленето на пари.

Това ли означава Grexit?

Евентуален фалит на Гърция, който е най-лошият възможен сценарий, може да прати страната извън еврозоната. Гърция ще се върне към драхмата, ще последва незабавно обезценяване на валутата и инфлация, както и банкова криза. Гърция ще се превърне в „парий“ на международните пазари за години наред, както Аржентина през 2002. Гърция иска да остане в еврозоната, но евентуален фалит вероятно ще я принуди да я напусне.

Неизбежен ли е Grexit?

Възможно е на 24 април да бъде постигнато споразумение и да не бъде прекратено отпускането на средства за Гърция. Въпреки това, дори и да не бъде постигнато такова споразумение, това не означава автоматично фалит или излизане от еврозоната. Нито и че Гърция няма да плати на кредиторите. За мнозина икономисти най-доброто решение е един «контролиран фалит». Това означава не толкова затегнати условия при плащането на кредиторите. Може да означава също така, че Гърция ще остане в еврозоната със строг контрол над капиталите, за да не изтичат парите от страната. Една възможност, проучвана от Германия, е Европейската централна банка да продължи да финансира гръцките банки, като в същото време ги смята за фалирали, в замяна на строги гаранции за структурни реформи.

Има ли опасност от разпространяване?

Европейският съюз се опитва да ограничи рисковете от разпространяване на банковата криза от една страна-членка в друга, а партньори като Германия вече не се страхуват от подобна възможност. Международният валутен фонд обаче предупреждава, че „опасностите и слабостите“ остават. Един фалит би означавал огромни загуби за Европейската централна банка, може би в размер на около 110 милиарда евро от експозиции към банки и около 20 милиарда евро, изразходени за купуване на гръцки държавни облигации. Банката би могла да отпечата пари за своята рекапитализация, но това се смята за катастрофа от Германия. Трудно е да се предвидят резултатите за пазара, а има вероятност и от политически последици. Доста правителства на страни, в които има по-силни антиевропейски движения, ще следят с безпокойство развитието на събитията в Гърция.

 

 

Категории: ВВС публикация Grexit СИРИЗА Европейска централна банка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus