Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Barclays предвижда референдум или избори ако няма споразумение с кредиторите

22 Май 2015 / 16:05:01  GRReporter
665 прочитания

Британската банка Barclays представи анализ с прогнози за бъдещето на Гърция. В него се подчертава, че за  да превъзмогне кризата страната има нужда от различно от днешното, умерено правителство.

„Вярваме, че политическата воля  за да се постигането на споразумение ще възникне само след някакъв вид правителствена криза. Тя може да подейства като катализатор за належащата политическа промяна”, се посочва в него.

Според експертите от Barclays събитията в Гърция през следващите седмици и месеци ще се развият по три възможни сценария, като най-вероятният сред тях е „умереният”.

„Умереният” сценарий

Атина постига споразумение с кредиторите в последния момент, като преди това правителството престъпва своите предизборни обещания. В резултат на това следва ремонт на кабинета. Според Barclays нарушаването на „червените линии” може да провокира оттегляне на твърдолинейните както от правителството, така и от партията.

В допълнение според същия сценарий СИРИЗА ще е принудена да потърси нов коалиционен партньор, понеже Независимите гърци няма да гласуват новия меморандум за финансова помощ. Така радикалната левица ще се обърне най-вероятно към ПАСОК или Потами.

Анализаторите от Barclays са на мнение, че между 15-28 депутати от СИРИЗА, които принадлежат към „Лявата платформа” ще напуснат партията. Други десетима, сред които и председателката на парламента Зои Констандопулу също може да обмислят да направят същото.

В случай, че този сценарий се осъществи ще бъде избегнато масовото оттегляне на банковите депозити (bank run) и налагането на ограничения в движението на капиталите. Все пак икономиката на страната ще продължи да се намира в критично състояние и през следващата година.

Финансовите пазари биха проявили много голям интерес към гръцките държавни ценни книжа, особено към облигациите с падеж след 10 години, както и към тези на страните от периферията на Европа. В същото време гръцките държавни ценни книжа ще си възвърнат доверието на инвеститорите и страната ще спечели от тази промяна.

Сценарий за провеждане на референдум

Според всички социологически проучвания при референдум за или срещу еврото голямото мнозинство от гърците биха гласували за оставане на страната в еврозоната. Въпреки това този сценарий поражда най-много проблеми за гръцката икономика.

Това се дължи на опасенията, че кризата може да се пренесе и в други европейски страни, което пък ще провокира инвеститорите да разпродадат високорисковите ценни книжа, които притежават. Не е изключено също да бъде наложено ограничение в движението на капитали.

Ако обаче гърците гласуват в полза на напускането на Еврозоната това ограничение ще бъде наложено веднага. В допълнение ще бъде прекъснато финансирането на гръцките банки от Европейската централна банка, а плащанията във вътрешността на страната може да се извършват с IOU (неформални документи за финансови задължения, които ще бъдат осребрени на по-късен етап).

Сценарий за предсрочни избори

От Barclays посочват, че премиерът Алексис Ципрас не обмисля да обяви предсрочни избори, въпреки че според социологическите проучвания СИРИЗА би спечелила отново.

При този сценарий търсенето за гръцките държавни книжа ще се ограничи дори повече отколкото след провеждането на референдум за еврото. 

Категории: Политика споразумение с кредиторите сценарии за бъдещето на Гърция Barclays нова коалиция референдум предсрочни избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus