Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Банките отвориха, няма големи опашки

20 Юли 2015 / 11:07:56  GRReporter
930 прочитания

След триседмична банкова ваканция, която започна с налагането на капиталов контрол гръцките банки отвориха. Те обаче се ограничават до изпълнението само на конкретни функции, които се определят стриктно в законовото нареждане, което издаде финансовото министерство.

По-конкретно, ограничението от 60 евро на ден остава, но гражданите ще имат възможността да теглят до 420 евро от гишетата и банкоматите в края на всяка седмица. Ако обаче те не направят това, ще губят правото да получат сумата.

За фирмите се предвижда осребряване на чекове и плащания по банкови гаранции, но само чрез внасяне на сумите по банкови сметки с цел да се избегне изтичането на пари от банките.

В интервю за гръцката телевизия Mega управителят на Националната банка на Гърция и председател на Гръцката банкова асоциация Лука Кацели поясни, че специално за тази седмица (20 – 24 юли) вложителите ще могат да теглят по 60 евро на ден и до 300 евро в края на седмицата. За всяка следваща седмица ще важи правото на 420 евро.

Относно сейфовете, тя заяви, че гражданите ще имат право на свободен достъп до тях, но само след предварително уговорен с банковия клон час. Според Кацели мярката се въвежда с оглед на това да бъдат избегнати опашките пред клоновете, където голям брой граждани държат в сейфове пари и ценни предмети.

В същото време в банките няма да могат да се откриват нови банкови сметки, да се допълват сътитуляри, както и да се активират „спящи” сметки. Лука Кацели поясни, че изключения откриване на нови сметки ще се допускат само в конкретни случаи, като например за изплащане на заплати, за изплащане на задължения към държавата, за внасяне на нови пенсии и социално добавки и за обслужването на новосъздадени фирми и предприятия.

За обслужването на кредитите се предвижда възможност за изплащане на вноска чрез банкова сметка, но не и внасяне на по-висока сума или цялостно погасяване.

Според Лука Кацели „ликвидността на банките е гарантирана и това се удостоверява от Европейската централна банка на редовни периоди от време”. Тя все пак допълни, че „наличната в системата ликвидност зависи от самите нас”.

„Ако през изминалите месеци от банките не бяха изтеглени вложения за над 40 милиарда евро и те бяха останали в банките, нямаше да имаме проблеми с ликвидността”, посочи тя и призова гражданите да върнат парите си в банките:

„Ако ние, като гърци, искаме да подсигурим финансовата стабилност, възстановяването на икономиката и излизането ни от кризата, трябва да направим необходимото: Да се доверим на банките, да оставим парите си в тях или да ги изкараме от сандъците и къщите си, където те не се намират на безопасно място и да ги внесем в банките си и така да задействаме икономиката на страната”.

Заслужава да се отбележи, че законовото нареждане дава право на гръцките граждани да внасят пари от чужбина, дори ако пари предстои да бъдат реекспортирани. Процедурата в този случай е следната: парите трябва да се преведат в сметка в гръцка банка и след това да бъдат пренесени в банкова сметка в чужбина.

Сред предвидените забрани е също пренасянето на отговорното пазене в чужбина на ценни книжа, придобити след началото на банковата ваканция, както и прехвърлянето на ценни книжа, които се търгуват на регулирани пазари.

Категории: Икономика банките отвориха ограничение от 60 евро на ден достъп до сейфовете
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus