Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Bail in по гръцки с намесата на държавата

30 Октомври 2015 / 18:10:03  GRReporter
837 прочитания

Днес в гръцкия парламент бе внесен новият закон за рекапитализацията, ден преди оповестяването на резултатите от стрес тестовете. Законът ще бъде гласуван в неделя, за да може в понеделник да започнат процедурите по рекапитализацията на гръцките банки.

Съгласно закона, цената за предлагане на новите акции ще бъде формирана чрез процедурата за оферти, която ще започне всяка банка с цел привличане на инвеститори. «Не е позволено предлагането на нови акции на цена, по-ниска от цената на онези, които се покриват от Фонда за финансова стабилност в рамките на същата емисия. Цената, на която ще се предлагат, може да е по-ниска от цената на предишни акции, покривани от Фонда или от текущата цена на фондовата борса». Фондът за финансова стабилност ще може да предоставя капитали на банките чрез емитирането на специални конвертируеми облигации и акции. В случай на емитиране на акции те ще са общи с пълни права. Законът не пояснява по какъв начин и в какво съотношение конвертируеми облигации – акции ще участва Фондът в увеличаването на капитала, въпрос, който се очаква да бъде изяснен в следващите дни.

Фондът за финансова стабилност ще бъде представляван от един член в Управителния съвет на всяка банка, получила финансова помощ от Фонда.

Представителят на Фонда в Управителния съвет ще има следните права:

  • правото да изисква свикване на Общо събрание на акционерите.
  • правото на вето при вземането на каквото и да било решение от Управителния съвет на банката:

-       свъзрано с разпределението на дивидентите и политиката на допълнителни стимули и бонуси за председателя, изпълнителния директор и останалите членове на Управителния съвет, както и за генералния директор и неговите заместници.

-       ако обсъжданото решение може да постави в опасност интересите на вложителите или да повлияе сериозно върху ликвидността, платежоспособността или като цяло нормалното функциониране на банката (като например бизнес стратегията, управлението на активите и пасивите и т.н.),

-       решение, което се отнася до корпоративни действия по чл. 7а, ал. 3, и което може да повлияе значително върху участието на Фонда в акционерния капитал на финансовата институция,

  • правото да изисква отлагането с до три (3) работни дни на заседанието на Управителния съвет на банката, за да получи инструкции от Изпълнителния комитет на Фонда за финансова стабилност.
  • правото да иска свикване на Управителния съвет.
  • правото да одобрява финансовия директор.

Въпреки това в закона се подчертава, че „при упражняванета на правата си представителят на Фонда за финансова стабилност в Управителния съвет ще се съобразява с бизнес автономията на банката”.

Също така, според закона възнагражденията на банковите ръководни служители не може да са по-високи от възнаграждението на ръководителя на Банката на Гърция, а бонусите се премахват за периода, в който една банка получава държавна помощ.

В закона са предвидени и процедури за оценка и проследяване на управлението на банките с помощта на независими консултанти.

Що се отнася до кооперативните банки, предвиждат се значителни промени с цел привличането на институционални инвеститори.

От своя страна банките са изразили сериозни резерви относно участието на притежателите на обезпечени облигации в евентуална вътрешна рекапитализация (bail in), както и относно настояването на институциите увеличението на капитала да засяга общия размер на капиталовите нужди, така както ще бъде формиран той въз основа на неблагоприятния сценарий със стресс тестовете.

Едновременно с това сериозно безпокойство предизвиква фактът, че от процедурата по рекапитализация са изключени гръцките инвеститори, тъй като капиталовият контрол на практика прави невъзможно участието им в увеличаването на капитала. Освен това, според източници, ръководствата на определени банки смятат да се обърнат само към чуждестранни институционални инвеститори поради ограничените времеви рамки.

 

 

 

Категории: гръцки банки рекапитализация закон парламент стрес тестове
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus