Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Австрия залови заподозрени в тероризъм, преминали безнаказано през Гърция

23 Декември 2015 / 10:12:27  GRReporter
687 прочитания

Гръцката полиция опроверга публикация във вчерашния брой на немското издание Die Welt, според която гръцките власти са позволили на двама заподозрени в тероризъм да напуснат страната и да заминат за западна Европа.

В публикуваната от вестника информация се посочва, че двама души, за които съществуват съмнения, че са свързани с кръга около организаторите на терористичните нападения в Париж са успели да преминат през Гърция и да продължат своето пътуване на запад. И това въпреки че техните паспорти са били регистрирани в информационната система на Шенген с препоръката да бъде проведено допълнително разследване.

В допълнение изданието припомня заплахата на гръцкия министър на отбраната Панос Каменос, че Атина ще изпраща бежанци, сред които и членове на „Ислямска държава” към Берлин. Пред британското издание The Times Каменос заяви в началото на април: „Европа трябва да разбере, че ако запази Гърция стабилна, фронтът на Запада срещу „Ислямска държава” ще е обезопасен. Но ако бъде изгонена или принудена да напусне Еврозоната, вълни от имигранти без документи ще потеглят от Турция към сърцето на Запада”.

Според Die Welt предизвикателството на Каменос не се намира много далеч от реалността. „Източници от германските кръгове в областта на сигурността също смятат, че Гърция е позволила на заподозрени в тероризъм да отпътуват, вместо да ги арестува”, се посочва в статията.

Поводът за нея бе арестът на един алжирски и един пакистански граждани в бежански лагер край австрийския град Залцбург на 10 декември. Съществуват съмнения, че двамата са членове на терористичната група, която осъществи нападенията в Париж и причини смъртта на 130 души. Към момента двамата са задържани и подложени на разпити от австрийските власти.

Алжирецът и пакистанецът пристигнали на гръцкия остров Лерос на 3 октомври със същия кораб, с който пътували и терористите от Париж. Гръцките власти установили, че паспортите им били включени в информационната система на Шенген, поради съмнения за участието им в ядрото на „Ислямска държава”, пише Die Welt.

Вместо да ги арестуват обаче, те им дали само срок от 30 дни да напуснат Гърция, въпреки че поне един от двамата е попаднал в полезрението им в резултат на информацията в Шенгенската електронна система.  Така заподозрените за тероризъм продължили пътуването си към Австрия през Словения.

Според публикацията гръцкото министерство за защита на гражданите не предоставило никакъв отговор за упреците на искането за коментар от страна на Die Welt. Гръцките власти насочили изданието към френската прокуратура. 

Категории: Криминална хроника заподозрени в тероризъм шенгенска информационна система арестувани в Австрия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus