Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атинската борса продължи да пада и днес, основната причина са банковите акции

04 Август 2015 / 17:08:22  Анастасия Балездрова
1050 прочитания

За втори пореден ден акциите на четирите системни гръцки банки бяха потопени на Атинската фондова борса. Днес загубите им са за над 29%, като само акциите на Националната банка на Гърция са обект на инвеститорски интерес, в резултат на което загубите спаднаха до близо 25%.

Общата картина на борсата обаче е подобрена, като основният индекс отчете загуби от порядъка на 1,22% при 659,94 пункта.

„Отворихме фондовата борса в най-кратките възможни срокове”, заяви председателят на гръцката Комисия по ценни книжа Константинос Ботопулос по време на организираната днес от ръководството на Атинската фондова борса пресконференция. По думите му това не е било възможно по-рано, поради два основни фактора: правната рамка и техническата подготовка. Още една седмица е била нужна за преговорите с Европейската централна банка за условията, при които Атинската борса да отвори отново.

снимка: Атинска информационна агенция/ Орестис Панайоту

Ботопулос бе категоричен, че желанието на гръцкото правителство е било борсата да отвори доста по-рано, но капиталовият контрол в банките е възпрепятствал разплащанията по сделките и затова борсовата ваканция е продължила пет седмици.  

„Борсата беше затворена за толкова голям период от време вследствие на наложения капиталов контрол. От момента, в който започна отслабването му, до миналия петък, когато бе издадено министерското решение за отварянето й работихме върху два плана за действие. В първия се предвиждаха много малки ограничения в осъществяването на сделки, а във втория – по-големи. В крайна сметка бе приложен вторият вариант”. Той все пак подчерта, че разграничението относно свободата на сключване на сделки не е между гръцки и чуждестранни инвеститори, а между инвеститори с банкови сметки в гръцки или чуждестранни банки.

Според Ботопулос ограниченията за открити продажби на акции ще продължат до края на август, освен ако ситуацията на пазара не се подобри по-рано. „Това зависи от нормализирането на показателите и на гръцката икономика като цяло. Това включва преустановяване на несигурността, постигане на споразумение с кредиторите и започване на процедурите за рекапитализацията на банките”. Председателят на Комисията за ценни книжа подчерта, че борсата не би могла да отвори без да могат да се сключват сделки с акциите на четирите системни банки. „Това щеше да означава нефункциониране на половината борса”.

В заключение Ботопулос посочи, че критичният месец за дейността на борсата е септември.

От своя страна управляващият директор на Атинската фондова борса Сократис Лазаридис посочи, че ситуацията започва да се стабилизира. „От вчера се наблюдава приток на чуждестранни гаранции, което показва, че чуждестранните инвеститори се подготвят за инвестиционна дейност”.

снимка: Атинска информационна агенция/ Орестис Панайоту

Той допълни, че от разговорите си с ръководствата на листвани на борсата компании е разбрал, че те не възнамеряват да напуснат гръцкия пазар, както и че основната им цел е той да се нормализира, тъй като в много от тях има чуждестранно участие.

Лазаридис съобщи, че Атинската фондова борса ще участва на лондонското road show на инвеститорите на 10 и 11 септември, за да ги информира за нормализирането на ситуацията на гръцкия пазар.

Категории: ИкономикаПазари Атинска фондова борса банкови акции капиталов контрол ограничения за гръцките инвеститори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus