Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина в трескава подготовка на предложенията към кредиторите

09 Юли 2015 / 16:07:43  GRReporter
882 прочитания

В последната фаза на гръцката криза, от която зависи дали тя ще бъде спасена с трета програма за финансова подкрепа или ще се озове извън Еврозоната, в Атина тече усилена подготовка на предложенията към кредиторите.Те трябва да бъдат изпратени в Брюксел до края на деня.

От сутринта премиерът Алексис Ципрас проведе серия от консултации с членове на кабинета, а в 15:00 започна заседание на правителствения съвет. За да бъдат приети от кредиторите предложенията за реформи и бюджетни мерки трябва да бъдат подробни и изчислени с пълна точност.

Според гръцки медии, които се позовават на правителствени източници Алексис Ципрас се намира в непрекъснат телефонен контакт с френския президент Франсоа Оланд. „По всичко изглежда, че Оланд, който се обявява категорично за оставането на Гърция в Еврозоната от няколко дни се е превърнал в посредник между Атина и кредиторите. Целта му е да сближи двете страни и да запази мостовете на комуникация между тях”, цитират те.

По-рано британското издание Guardian съобщи, че Париж помага на Атина не само на политическо, но и на консултативно ниво. Според информация на журналистката Елена Смит, Франция е изпратила в Гърция група технократи. Те помагалина новия финансов министър Евклидис Цакалотос да състави списъка с предложенията. В публикацията се цитират членове на гръцкия кабинет, които определят помощта на френските експерти като ценна. Малко по-късно, в изявления пред вестник Telegraph представител на френския президент е опровергал тази информация. „Франция иска да подпомогне процеса в посока на сключване на споразумение, но в никакъв случай не участваме в съставянето на предложенията на Гърция”, посочил той.

От своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че също е разговарял по телефона с гръцкия премиер със съобщение в Туитър. „Преди малко говорих с Алексис Ципрас. Надявам се, че днес ще получим конкретни и реалистични предложения за реформи”, написа той и допълни: „Реалистичното предложение от страна на Атина трябва да се съчетае с реалистично предложение на кредиторите относно устойчивостта на държавния дълг, за да се създаде печеливша и за двете страни ситуация”.

В третото си съобщение Туск подчерта: „Но във всички случаи подпомагането на Гърция няма да означава, че оправдаваме погрешната икономическа философия, която причини кризата. Magnum vectigal est parsimonia”. В превод латинската поговорка гласи: „Спестяването предоставя голяма отплата”.

В същото време съмненията относно постигането на споразумение са големи както извън, така и във вътрешността на Гърция.

На въпрос италианското икономическо издание Il Sole 24 Ore дали гръцката криза може да бъде овладяна успешно президентът на Европейската централна банка Марио Драги посочи: „Не съм сигурен. Този път наистина е много трудно”. В коментар за това доколко Гърция може да разчита на финансова подкрепа от страна на Русия той отговори: „Не вярвам. Не гледам на това като на реална заплаха…освен това те самите нямат пари”.

В същото време гръцкият министър на енергетиката и водач на Лявата платформа в СИРИЗА Панайотис Лафазанис заяви, че е категорично против приемането на трети спасителен пакет за Гърция. Той посочи, че негативният вот на референдума не може да бъде превърнат в едно „унизително ДА”.

„Не искаме трета програма на тежки бюджетни съкращения, която няма да даде никаква перспектива на страната”.

Лафазанис подчерта, че гръцкото правителство цели да постигне споразумение, но допълни, че то няма да проведе приватизации на държавни енергийни компании и ще продължи да инвестира в сектора.

Днес в 19:30 на площад Синтагма ще се проведе демонстрация на проевропейски настроените гърци, които са за оставането на страната в Еврозоната и ЕС.

Категории: Политика гръцки предложения за споразумение ултиматум кредитори Доналд Туск Марио Драги Лява платформа СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus