Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина отбелязва годишнината от убийството на Алексис Григоропулос

06 Декември 2015 / 14:12:11  GRReporter
682 прочитания

Шествия и митинги са планирани за днес в центъра на Атина, за да отбележат седмата годишнина от убийството на Алексис Григоропулос. Полицията е в повишена готовност и се прилагат драконови мерки за сигурност.

Броят на полицаите, които ще са по улиците, надвишава 5000. Полицията е изготвила оперативен план, подобен на онзи, който беше приложен при годишнината на събитията при Политехниката.

В 12 часа на обед имаше шествие на ученици в Пропилея, а за по-късно е предвиден общ митинг и шествие на ученици, студентски дружества, младежки групи и организации на левицата от Пропилея. Отделно шествие е планирано за 17:00.

От 15:00 ще е затворена метростанцията до Университета, а в 17:00 ще бъде затворена и станцията на площад Синтагма по нареждане на полицията.

Увеличени са и мерките за сигурност в квартал Ексархия, където от 2 дни има инциденти. Тази нощ сблъсъците започнаха малко преди полунощ и продължиха повече от 3 часа. Според информация от полицията група от около 80 младежи е нападнала с бутилки Молотов взвод на силите за борба с безредиците МАТ на кръстовището на улиците Стурнари и Заими.

Атаките са продължили с камъни, факли и други предмети. Полицаите са отговорили със светлинни гранати и са преследвали младежите чак до площад Ексархия.

Към 2:00 младежите са нападнали автомобил, в който са се качвали четирима португалски туристи, разхождащи се в центъра. Шофьорът е бил ранен с камък в главата и е закаран в болницата „Георгиос Гениматас”.

До момента не е известно дали има арестувани.

Стана известно и че е бил запален магазин за дрехи на ул. Темистоклеоус 56, отново в Ексархия. Намиращите се в сградата граждани са били изведени. Пожарът избухва в 10:40 тази сутрин, угасен е около 12:30. Участвали са 9 пожарни и 25 огнеборци. Магазинът е изцяло съсипан от пламъците. Причините за пожара се разследват.

Категории: Алексис Григоропулос годишнина убийство шествия митинги сблъсъци ранен турист палеж
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus