Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина иска отсрочка до 1 юни

09 Февруари 2015 / 17:02:44  GRReporter
1241 прочитания

Отсрочка и програма -„мост” до 1 юни, когато ще се проведат парламентарните избори в Испания е поискала Атина от европейските си партньори, съобщават гръцки медии, като цитират високопоставен представител на министерството на финансите. В изявления пред журналисти той посочил, че преструктурирането на гръцкия държавен дълг е искане, от което правителството няма да отстъпи в никакъв случай. В същото време той изразил увереността си, че германският канцлер Ангела Меркел, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард няма да позволят Гърция да фалира.

„В рамките на програмата – мост искаме да ни се предоставят 1,9 милиарда евро, колкото печалбите на Европейската централна банка от гръцките държавни облигации. Предложихме също да бъде повишена границата за издаване на държавни облигации с 8 милиарда евро”, казал още представителят на финансовото министерство и допълнил, че Атина е очаквала прекъсването на финансирането от Европейската централна банка.

В същото време финансовият министър Янис Варуфакис изнесе речта си в рамките на парламентарния дебат по програмната декларация на новия кабинет, който ще завърши с гласуването на вот на доверие във вторник в полунощ.

„Правителството ни се намира под постоянни заплахи, които нямат нищо общо с европейските идеали. Упражняват ни натиск да приемем неща, които не решават проблемите. Ако ставаше дума за едно горчиво, но лековито лекарство за народа ни щях да кажа да го приемем. Бих го приел ако в даден момент, дори и след много болки, то можеше да ни изкара от кризата. Но дори и с компромиси, пак не вярвам, че това е така. Лекарството е токсично и лошото е, че лекарят знае това”, заяви Варуфакис.

Той посочи, че меморандумът за икономическа помощ е бил обречен да не успее и каза, че кредиторите на Гърция признават това, „когато микрофоните са затворени”. „Дойде време нещата, които се говорят зад затворени микрофони да се кажат публично. Дори и членовете на Тройката признават в частни разговори, че програмата не дава резултати. Публично обаче говорят друго”, допълни гръцкият финансов министър.

В хода на речта си той заяви, че правителството е съгласно със 70 на сто от предвидените в настоящата спасителна програма реформи, но е категорично против останалите 30 на сто от тях. Варуфакис посочи, че правителството „няма намерението да скъса меморандумите, стига и ответната страна да уважи мандата, който ни даде народът на 25 януари”.

Янис Варуфакис обеща, че на предстоящото в сряда извънредно заседание на Eurogroup „ще бъда затворен в изключително неприятните зали в Брюксел. Ще отида с мисълта, че представлявам не само 40 на сто от гражданите, които гласуваха за нас, но и за 60 на сто от останалите, които не дадоха вота си за нас. Ще спазя европейския ангажимент да стигнем до решение. Ще нося със себе си силното желание на Константинос Караманлис да направи страната ни член на Европейската общност. Тежката, но и полезна критика на Комунистическата партия за европейските картели. Преди всичко ще нося в съзнанието си урока на Андреас Папандреу, че човека, който казва „да” на всичко не се ползва с уважението на никого. Ще направя всичко възможно да кажа „да” на всяко честно решение, което няма да потопи Гърция в кризата”.

В края на речта си Варуфакис се обърна към депутатите от опозицията с думите: „Бих искал да вярвам, че в и извън парламента няма да има души, които ще действат като търговците на черно по време на Окупацията, които в молитвите си са казвали: „Дръж се, Ромел”. (Става дума за германския генерал Ромел, който командвал нацистките войски в Северна Африка. Според исторически източници гръцките спекуланти се молели битките на този фронт да продължат, а с тях и окупацията на Гърция, която им осигурявала големи печалби – б.а.).

След несъмнено патетичното си представяне в парламента Варуфакис не пропусна да зарадва фоторепортерите, които през последните две седмици следят всяка негова стъпка. Той излезе от сградата сам и се запъти пеш към кабинета си в министерството на финансите.

По пътя Варуфакис спря при уличен продавач и си купи геврек за обяд. Пред сградата на министерството го очакваха репортери от гръцки и международни медии, които му поискаха изявление, за да получат отговора: „Няма да направя изявления . Сега ще изям геврека си”. 

Категории: Политика Янис Варуфакис министерство на финансите спасителна програма отсрочка кредитори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus