Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина и Париж спорят минал ли е джихадистът през Гърция

21 Ноември 2015 / 13:11:07  GRReporter
579 прочитания

Между Франция и Гърция избухна спор по случая с джихадистите, потопили в кръв Париж. Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов направи изявление, че смятаният за ръководител на терористичните атаки Абделхамид Абаауд е дошъл от Гърция. В четвъртък той заяви, че разузнавателна служба на страна извън Европа ги е информирала на 16 ноември за пребиваването на Абаауд в Гърция.

Освен това, френските власти потвърждават, че двете камикадзета, участвали в атаката до Стад дьо Франс са минали през Гърция. Вторият от тях е регистриран на Лерос на 3 октомври. Както твърдят от парижката прокуратура „той е идентифициран като лицето, чиито пръстови отпечатъци съответстват на онези, взети на 3 октомври в Гърция”.

Източници от полицията и разузнавателните служби заявиха за Ройтерс, че мъжът, до чието тяло е намерен сирийски паспорт с името Ахмад ал Мохамад, вероятно е имал съучастник, с когото са пътували заедно и са минали през Балканите на път за Западна Европа.

Заместник-министърът за защитата на гражданите Никос Тоскас реагира остро на декларацията на Казньов в петък вечерта. В свое изявление той изрази недоумението си относно твърденията на френското вътрешно министерство, че Абаауд е минал през Гърция. „Тази информация не е потвърдена по никакъв начин и до днес никой източник не ни е изпратил каквито и да било данни, за да потвърди това. Изявлението се базира изключително на публикации от януари 2015, които непрекъснато се възпроизвеждат”, насочи стрелите към френския си колега Тоскас. Но не спря дотам: той призова компетентните френски власти да „вземат незабавно публично отношение по съответните изявления”.

„Абаауд е координирал операцията от къща в Атина”

Реакцията на Тоскас идва след доклада на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ, разпространен от Foxnews. Този доклад посочва Абаауд като лидер на ядрото на джихадистите в Белгия.

Докладът включва и публикации на белгийски медии за предотвратена атака в Белгия. Той посочва също така, че Абаауд е координирал операцията от къща в Атина чрез мобилен телефон, по време, когато другите членове на групата са действали в различни европейски страни.

 

Категории: терористични атентати Париж Абделхамид Абаауд Бернар Казньов Никос Тоскас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus