Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина и кредиторите са готови с окончателните си предложения

03 Юни 2015 / 11:06:05  GRReporter
862 прочитания

Атина и нейните кредитори оформиха окончателните си предложения за споразумение. До момента са известни много малко неща за изискванията на Брюкселската група. Според източници, на които се позовава Economist кредиторите биха могли да стигнат до консенсус с гръцкото правителство относно реформите в трудовото законодателство. За разлика от това обаче по въпроса с отрязването на пенсиите изглежда, че Атина няма големи шансове да преклони тяхната позиция. Колкото до бюджетния излишък, който Гърция трябва да постигне, източник, на който се позовава икономическото издание посочва: „под 1 на сто от Брутния вътрешен продукт през 2015, до 3,5 на сто до 2018”.

Според същите сведения кредиторите са готови да се съгласят с второ удължение на спасителната програма за доста месеци занапред. По този начин Гърция ще може да поиска спешна помощ за финансиране от Европейската централна банка. В същото време и двете страни ще имат време да обсъдят третата спасителна програма на стойност 30 или 50 милиарда евро през септември или октомври.

В същото време според правителствени източници в Атина гръцкото предложение, което било изпратено на кредиторите във вторник вечерта съдържа следните въвеждане на три данъчни ставки на ДДС – 6, 11 и 23 на сто, но след септември, за да не се навреди на туристическия пазар.

Гръцкото правителство продължава да е категорично против всякакви промени в трудовото законодателство и пенсионната система и настоява за отстъпка от 30 на сто в данъчното облага на доходите до 30 000 евро. За доходите над тази сума Атина предлага постепенно покачване на данъчните ставки на 2, 4 и 6 на сто в зависимост от доходите. Също така Атина предлага да продължи събирането на имуществения данък и за тази година, а нейните предложения за постигането на бюджетен излишък са 0,8 на сто за тази и 1,5 на сто за следващата година.

По-рано днес Алексис Ципрас замина за Брюксел по покана на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. На срещата, която ще се състои в 21:30 гръцко време се очаква да бъдат разгледани и обсъдени предложенията на двете страни. Преди минути стана ясно, че в срещата ще участват също председателят на съвета на финансовите министри от Еврозоната Йерун Дайселблум и представители на Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

И докато целият свят тръпне в очакване на резултатите от тази малка „среща на върха”, главният икономист на Международния валутен фонд Оливие Бланшар заяви, че „по един или друг начин ще се постигне решение” на гръцкия проблем.

Според източници, близки до фонда и членовете на неговия борд по време на снощното заседание директорът Кристин Лагард заявила поне три пъти, че „сега гърците ще трябва да решат”. 

Категории: Политика преговори с кредиторите предложения за споразумение среща на Алексис Ципрас с Жан Клод Юнкер Международен валутен фонд Кристин Лагард
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus