Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атина говори за дълга, а не прави реформи

02 Октомври 2015 / 12:10:30  GRReporter
851 прочитания

Посещението на гръцкия премиер в Ню Йорк завърши и той се очаква да се върне обратно в Атина по-късно днес. Във финалните си изявления пред гръцки репортери малко преди да се качи в самолета Алексис Ципрас го определи като успешно, като посочи: „Гърция осъществи динамично завръщане на международната сцена. Успяхме да интернационализираме проблема с държавния дълг”.  

Гръцкият премиер каза още, че по време на работната среща на министъра на икономиката Георгиос Статакис с директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард във Вашингтон „бе потвърдена позицията на фонда относно устойчивостта на дълга”. Той допълни, че действията, които кредиторите изискват от гръцкия кабинет няма да забавят започването на дискусия за облекчаването на държавния дълг. „Решени сме да действаме бързо и да завършим мониторинга (от страна на представителите на кредиторите – б.р.) през следващите три седмици. До момента не се потвърждават негативните прогнози, че дискусията за уреждането на дълга може да се забави”, заяви Ципрас, като веднага след това допълни, че „често няма съответствие между намеренията на кредиторите и тези на техническите им екипи. Виждали сме това да се случва сред представителите на МВФ”.

„В момента никой няма интерес от забавяне на преговорите за дълга. Нито ние, нито Европа”, заяви Ципрас, според когото „все още съществуват крайни консервативни кръгове, които са вманиачени да се случи Grexit”.

Според гръцки медии обаче европейските кредитори изключват напълно вероятността гръцкият държавен дълг да бъде орязан и намерението им е да смекчат позицията на МВФ, че той не е устойчив чрез предоставянето на голяма отсрочка за изплащането на стари и нови заеми, както и на гратисен период.

В същото време, според публикация на немското издание Spiegel МВФ е сериозно загрижен за хода на прилагане на реформите, тъй като гръцкото правителство е осъществило само малка част от гласуваните през август закони.

Източници на фонда, на които се позовава изданието подчертават, че две трети от реформите не се намират дори в начална фаза на прилагане. „Нуждата да се навакса със закъснението, което се дължи на предсрочните избори е належаща. Пропуските на гърците преобръщат общата времева рамка на третата спасителна програма. Планираният за октомври мониторинг на текущата спасителна програма ще може да завърши едва през декември”, отбелязва изданието. Паралелно с това подчертава, че до тогава гръцкото правителство може да има отново финансови затруднения, ако средствата, с които разполага свършат.

В края на публикацията се посочва: „В МВФ се говори, че трите милиарда евро от първия транш на спасителния пакет в размер на 26 милиарда евро не трябваше да бъдат отпуснати поради липса на напредък по отношение на реформите. Поради закъснението в прилагането на реформи дискусиите за вероятното облекчение на гръцкия дълг се отлагат за края на годината”.

Гръцки медии посочват, че в правителството тече усилена подготовка за уточняването на списъка с мерките, възнамерява да приложи в рамките на следващите 40 дни с цел мониторингът от страна на техническите екипи на кредиторите да завърши в този срок. Успехът на начинанието е много спорен, тъй като според европейски източници става дума за 50 мерки, част от които трябваше да бъдат приложени до 15 септември и друга част – до 15 октомври. Въпросът ще бъде обсъден на днешното телеконферентно заседание на Euroworking Group.

Категории: Политика гръцко правителство трета спасителна програма закъснение с реформите уреждане на гръцкия държавен дълг кредитори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus