Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Андонис Самарас: Вот за СИРИЗА ще пропилее откриващите се пред Гърция възможности

22 Януари 2015 / 18:01:17  GRReporter
1158 прочитания

„Днешното историческо решение на Европейската централна банка да изкупува държавни облигации на е нещо, за което моето правителство и аз лично работихме много”. Така започна телевизионното си обръщение си към гръцките избиратели премиерът и лидер на Нова демокрация Андонис Самарас малко след часове като управителят на Европейската централна банка обяви решението й да изкупува държавни облигации на 19-те страни – членки на еврозоната.

Той подчерта, че участието на Гърция в програмата, която по думите му се очаква да осигури на страните ликвидност за над 1 трилион евро зависи напълно от успешното завършване на оценяването на хода на гръцката програма за финансова помощ, както и от подписването на ново споразумение до края на февруари.

Гръцкият премиер не пропусна възможността да обвини радикалната левица СИРИЗА, че с политиката си няма да позволи на Гърция да участва в „тази космогонична за Европа епоха”, понеже не признава нито програмата и правилата, нито желае да завърши мониторинга. „Всъщност те дори не разбраха какво точно се случи, както става ясно от днешното им съобщение”, подчерта Самарас.

След това той се обърна към гърците с призива да подкрепят партията му на изборите в неделя с думите: „Дойде времето, в което всеки трябва да поеме своята отговорност. Направихме огромни жертви, за да стигнем до тук и би било катастрофално да изгубим възможностите, които ни се предоставят”.

По-рано днес Андонис Самарас прекъсна програмираното си интервю за частната телевизия Mega, като причината бе присъствието му на откриването на кей 3 на товарното пристанище в Пирея, което се управлява от китайската държавна компания COSCO. Според съобщение, разпространено от пресофиса на гръцкия премиер, новият проект „превръща пристанището в едно от най-важните в Европа”.

От СИРИЗА определиха решението на Европейската централна банка като „важно” и подчертаха, че „тя ще бъде оползотворена от следващото гръцко правителство в полза на страната”. В съобщението на партията се посочва, че обявяването на програмата за изкупуване на държавни облигации е „отговор на крайните и ограничаващи политики”. Според радикалната левица с днешното решение Марио Драги се е разграничил напълно от неолибералните гласове в Европа, сред които е и този на Андонис Самарас. 

Категории: Политика Андонис Самарас Европейска централна банка програма за количествено смекчаване Марио Драги СИРИЗА програма за финансова помощ към Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus