Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Анархистите се активизират

21 Март 2015 / 16:03:45  GRReporter
853 прочитания

Около 60 анархисти се събраха пред дома на Алексис Ципрас в Кипсели и изписаха със спрей лозунги по стените на охранителната будка пред сградата.  На протеста, организиран в петък следобед, анархистите издигнаха плакати и скандираха лозунги в подкрепа на затворници, които обявиха гладна стачка. Те поискаха освобождаването на Савас Ксирос и закриване на затворите от строго охраняван тип.

Междувременно, днес рано сутринта в Атика бяха запалени банкомати и един малък камион. За 40 минути неизвестни лица атакуваха 4 банкомата и товарен камиона на супермаркет в пет различни квартала на Атина.

Според телевизия Мега, атаките са започнали в 2:27 с нападение срещу банкомат на ул. Панаги Цалдари в Кипсели, после в 2:25 е запален камион на ул. Етникис Андистасеос, в 2:40 е запален банкомат на ул. Григориоу Афксентиу в Зографу, в 2:38 – банкомат на бул. Иринис в Пефки и в 3:07 – банкомат на ул. Дионису в Маруси.

На никое от тези места полицията не е открила остатъци от запалителните материали.

По случай Световния ден срещу расизма днес в Атина, Солун, Патра и Ханя се организираха протестни изяви.

Две различни шествия се проведоха в Атина. Едното се насочи към площад Омония и беше организирано от членове на обществени и неправителствени организации. Във второто взеха участие членове на Мрежата за защита на правата на детето и то се насочи към сградата на правителството.

В 2 часа следобед започна митинг на площад Омония, организиран от Движението „Обединени срещу расизма и фашистката заплаха” и синдикални организации.

В Солун митингът беше пред паметника на Венизелос, в Патра – на площад Георгиу, а в Ханя- на площад Агорас.

Всички те издигна искания за закриване на центровете за задържане на имигранти, даване на гражданство на децата на имигрантите и осъждане на Златна зора.

По повод на Световния ден срещу расизма президентът Прокопис Павлопулос отправи обръщение: „Като гърци, на базата на културната ни и демократична традиция по много начини сме доказали, че се отвращаваме и осъждаме ксенофобията и расизма”.

Заместник-министърът на защитата на гражданите Янис Панусис също даде изявление по повод на Световния ден срещу расизма и отбеляза, че този ден „показва колко важно е да се мисли за последствията от расизма, които могат да бъдат опустошителни за обществото”.  Той подчерта, че „расизмът като идея и като поведение се използва за предизвикване на страх и омраза към особено уязвими групи, като по този начин подкопава единството на обществото. Най-крайното престъпно поведение се подхранва от расистки подбуди и предразсъдъци.”

Както отбеляза Панусис, министерството осъществява нова политика, която ще допринесе за общата борба за унищожаване на расизма, ксенофобията и расовата дискриминация. „Заедно можем да създадем общ фронт, така че расизмът да не нарушава мира, сигурността, правосъдието, напредъка и просперитета. Общ фронт за едно общество, в чиито център е хуманизмът  и зачитането на личните права”, заяви Панусис.

 

.

Категории: анархисти протести лозунги палежи банкомати Световен ден срещу расизма
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus