Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Алексис Ципрас: Спечелихме битката, но не и войната

22 Февруари 2015 / 13:02:28  GRReporter
1356 прочитания

„Спечелихме една битка, но не и войната” заяви премиерът Алексис Ципрас в изявление към гръцкия народ след постигнатото споразумение с Еврогрупата.

„Истинските трудности, не само онези, засягащи преговорите с партньорите, са пред нас” добави Ципрас. Той говори за „първоначален рамков договор като част от меморандума, а след това - наш собствен план за развитие”, както и за „промяна на посоката” на страната в рамките на Европа.

„Това е договор, който на практика отменя ангажиментите на бившето правителство за орязване на заплатите, за съкращения на държавни служители, за увеличаване на ДДС върху храните, лекарствата и туристическите услуги. Отменя и режима на строги икономии и механизмите, които го налагат, като например първичните бюджетни излишъци. Споразумението създава институционална рамка за прилагането на необходимите реформи и засяга борбата с корупцията и укриването на данъците, реформирането на държавата, като и ограничаването на хуманитарната криза” допълни премиерът.

Стрели срещу правителството на Самарас

Ципрас отправи нападки срещу правителството на Самарас: „Преди около 20 дни получихме една страна на ръба, с празни каси и без ликвидност. И едновременно с това хваната в капана на един умишлено задушаващ я график, защото някои бяха планирали  сценарий, без да мислят за последиците му върху вече изтощената икономика и върху ограбената от меморандумите родина” заяви той и допълни: „Вчера (в петък) отменихме тези планове. Попречихме на плана на слепите, консервативни сили вътре и извън страната, да задушат Гърция на 28 февруари. Запазихме Гърция изправена”.

Ципрас определи деня на споразумението като „по-важен за Европа, отколкото за Гърция” и подчерта, че правителството е доказало, че Европа е поле на договаряне и взаимни компромиси, а не на  унищожение, послушание и слепи наказания..

„Преговорите навлизат в нов, съществен етап, до постигането на окончателно споразумение за преход от политиката на меморандумите към политиката на развитие, на създаване на работни места и на социално единение”.

В заключение Ципрас заяви: „В тази решителна битка... гръцкото правителство ще е още по-решително. С главна цел възстановяването на националното и народното господство. И с единствен съюзник, помощник, но и строг съдник - гръцкия народ. Съюзник, но и активен участник в голямото усилие за политическа промяна и социално спасение. Общата ни борба продължава”.

Междувременно премиерът Алексис Ципрас и министърът на финансите Янис Варуфакис информираха правителството за споразумението с Еврогрупата. Според министрите, за първи път гръцко правителство преговаря и постига значителни ползи. Обсъден е бил и планът на реформите, който ще бъде представен на Еврогрупата.

В отговор на изявлението на премиера, от Нова демокрация  излязоха със свое собствено изявление. В него се говори за отстъпление по всички фронтове, като и за  изоставяне на всички предизборни обещания от правителството на Ципрас.

По-конкретно, някои от съдържащите се точки в изявлението са следните:

Категории: Алексис Ципрас Нова Демокрация СИРИЗА споразумение Eurogroup
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus