Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Алексис Ципрас не успя да спечели пълно мнозинство в новия парламент

26 Януари 2015 / 08:01:48  GRReporter
847 прочитания

Две депутатски места не стигнаха на Коалицията на радикалната левица СИРИЗА да спечели пълно мнозинство в новия гръцки парламент. Тя ще разполага със 149 депутати и за да формира правителство, ще трябва да търси коалиционни партньори. СИРИЗА спечели доверието на над 36 на сто от гръцките гласоподаватели и е най-влиятелната политическа сила в страната с преднина от 8,5 на сто от сегашните управляващи от Нова демокрация. Втората по масовост група в гръцкото общество е тази на негласувалите. 36 на сто от имащите право на глас не са го упражнили вчера.
    Останалите места в гръцкия парламент се разпределят така: Нова демокрация 76 депутати, Златна зора, за която са гласували 388 000 гърци, ще има 17 депутати, толкова места ще има и новосформираната партия Потами на журналиста Ставрос Теодоракис. Комунистическата партия на Гърция ще има 15 народни представители, Независимите гърци и ПАСОК по 13 депутати.
    8,63% от гръците са гласували за партии, които останаха извън парламента.
    Така със сигурност новото гръцко правителство ще е коалиционно. В 10,30 часа лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас ще се срещне с лидера на Независимите гърци Панос Каменос - за първи път като евентуални коалиционни партньори. Според източници Ципрас ще предложи на Каменос да поеме поста на министър на отбраната в новия кабинет и очакванията са това предложение да бъде прието.
    След Каменос Ципрас ще разговаря и със Ставрос Теодоракис от партията Потами.

    До момента не е ясно дали партията ще подкрепи новия кабинет в парламента. От централата на Потами не изключват тази вероятност, но казват, че всичко ще зависи от разговора между Ципрас и Теодоракис.

    Лидерът на СИРИЗА се очаква да поиска среща и с лидера на Комунистическата партия на Гърция Димитрис Куцумбас. Въпреки че той няма причина да откаже, вероятността комунистите да подкрепят с вота си правителство на СИРИЗА и Независимите гърци е от минимална до несъществуваща.

    Дори ако разговорите с останалите партии не дадат резултат коалицията СИРИЗА – Независими гърци ще има подкрепата на 162 депутати.

    Според източници от радикалната левица Алексис Ципрас ще положи клетва още днес, а новият кабинет – във вторник следобед или най-късно в сряда сутринта.

Категории: избори в Гърция СИРИЗА пълно мнозинство Алексис Ципрас коалиция Независими гърци Панос Каменос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus