Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Алексис Ципрас е новият премиер на Гърция

26 Януари 2015 / 17:01:59  GRReporter
1651 прочитания

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас положи клетва като министър-председател  и получи мандат за сформиране на правителство. Той се закле пред президента Каролос Папуляс в честта и съвестта си. Заяви, че ще спазва конституцията и законите и действията му винаги ще са в полза на гръцкия народ.

Алексис Ципрас е първият гръцки премиер, който положи гражданска, а не религиозна клетва. Членовете на новия кабинет също ще положат гражданска клетва, но на церемонията ще присъства и секретарят на Светия синод, за да може да извърши религиозния ритуал в случай, че някой от министрите поиска да положи религиозна клетва.

Веднага след клетвата Алексис Ципрас постави цветя пред паметника на убитите по времето на Втората световна война членове на гръцката Национална съпротива в квартал Кесариани.

снимка: iefimerida.gr

Половин час по-късно той прекрачи прага на правителствената резиденция Максиму, за да проведе протоколна среща с бившия премиер. Според гръцки медии Андонис Самарас не се намирал там, а изпратил секретаря на своя кабинет, за да „предаде щафетата” на първия ляв гръцки премиер.

В 19:00 Алексис Ципрас ще се срещне с лидера на партия Потами Ставрос Теодоракис, за да обсъдят вероятността той да подкрепи новия кабинет. Заслужава да се отбележи, че по-рано днес Теодоракис посочи, че обявената коалиция СИРИЗА – Независими гърци е „лош знак”.

Съставът на новото гръцко правителство ще бъде обявен утре и министрите ще положат клетва в рамките на деня.

Алексис Ципрас е роден през 1974. ОТ ученическите си години е член на различни леви организации, най-голямата сред които младежката организация на Комунистическата партия на Гърция. Първата му стъпка в голямата политика бе през 2006, когато беше кандидат за кмет на Атина с подкрепата на коалицията от леви партии Синаспизмос. Две години по-късно Ципрас спечели вътрешнопартийните избори и застана начело на партията. През 2009 бе избран за депутат за пръв път като водач на коалицията на радикалната левица СИРИЗА, а на европейските избори през май 2014 той бе кандидатът на Европейската левица за президент на Европейската комисия.

Алексис Ципрас е дипломиран строителен инженер и е завършил Атинската политехника. През 2002 получава магистърска степен в специалността „Градоустройство и регионално планиране”.

Новият гръцки премиер има две деца от връзката си с Перистера Базиана, с която е сключил договор за съвместно съжителство.

Категории: Политика Алексис Ципрас премиер гражданска клетва правителство
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus