Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Ако проевропейският вот спечели убедително, правителството на Ципрас няма да се задържи

02 Юли 2015 / 17:07:18  Анастасия Балездрова
1913 прочитания

Внезапно свиканият референдум, на който гръцкото правителство приканва гражданите да заявят дали одобряват или не предложението за споразумение на кредиторите, въпреки че то вече не се намира на масата на преговорите предизвика поредица от реакции в и извън Гърция. Една от най-сериозните сред тях бе становището на Съвета на Европа, според което инициативата на кабинета на СИРИЗА и Независимите гърци с одобрението на неонацистката Златна зора не спазва международните стандарти за провеждане на референдуми.

Според коментатори това е първият път, когато подобна институция изразява опасения за допускане на нарушения в изборен процес в Гърция след възстановяването на демократичния ред в страната. За причините и последствията на този акт на Съвета на Европа GRReporter разговаря с доцента по международни отношения в университета Пандио в Атина Димитрис Керидис.

Г-н Керидис, как коментирате становището на Съвета на Европа, че обявеният за 5 юли референдум не спазва световните стандарти?

То е изключително притеснително и допълва това, което твърдят по въпроса известни и авторитетни гръцки експерти по конституционно право. А то е, че краткият срок на кампанията преди референдума не позволява на гръцкия народ да вземе своето решение по хладнокръвен и трезв начин.

Фактът, че въпросът, който ще бъде поставен е объркващ, а не ясен. Банките са затворени и това предизвиква поредица от проблеми относно организирането на референдума, като например участието на гласоподаватели, които живеят далеч от родните си места, където са регистрирани. Трябва да се отбележи също, че няма да има exit poll-ове, тъй като агенциите за социологически проучвания нямат необходимите средства.

Какви практически последствия може да има това становище?

Не са много. Да се надяваме, че в понеделник няма да има ново становище, което да отчита допуснати нарушения в процедурата на провеждането на референдума, особено ако процентите на „да” и „не” са с много малка разлика. Това ще е още по-вероятно в случай, че победата е в полза на подкрепяния от правителството негативен вот. Победата на отговор „да” дори и с малка разлика няма да поражда такъв въпрос, защото той не се подкрепя от управляващите. А отговорно за недопускането на нарушения е правителството. Ако отговор „не” победи с 51 на сто и отговор „да” спечели 49 на сто от гласовете, това със сигурност ще породи въпросителни.

Но нека се надяваме, че няма да се стигне до това. Гърция има дългогодишна история на провеждане на честни избори. Със сигурност обаче са налични проблеми.

Възможно ли е провеждането на референдума да се проведе в присъствието на чуждестранни наблюдатели?

Не, не съм чул подобна информация. Освен това той се провежда много скоро, за да може да се организира подобна мисия. Мисля, че Гърция не би приела охотно присъствието на наблюдатели.

Тази процедура не се ли задейства автоматично при условие, че Гърция е член на Съвета на Европа? Или Гърция трябва да го поиска?

Мисля, че Гърция трябва да се отзове. Тя има право да откаже и след това да понесе последствията на едно такова решение.

Какви биха могли да бъдат те?

Санкции и жалби в парламентарната асамблея и останалите органи. Но не мисля, че ще се стигне до там. През последните години Съветът на Европа проявява голяма толерантност към някои свои членове като Русия и Азърбайджан. Надявам се, че ние все още не сме стигнали до това ниво.

Какво е личното ви мнение относно провеждането на референдума?

То е, че става дума за една нелепа процедура, на която ще бъде поставен нелеп въпрос, основан на несъществуващо вече предложение. С това свое решение правителството се стреми да прехвърли топката  на гражданите.

То беше една голяма грешка, която предизвика сериозна  криза, капиталов контрол и затваряне на банките. Но от друга страна не може да бъде отменен лесно. Освен това европейските партньори искат този референдум да се проведе, за да може гръцкият народ да реши какво иска и те да предприемат следващите си действия. Те искат разчистване на политическата сцена в Гърция, понеже вече нямат никакво доверие на настоящото правителство и затова не искат да преговарят повече с него.

Какви трябва да бъдат действията на кабинета, ако спечели отговор „да”?

Да подаде оставка.

Смятате ли, че ще го направи?

Вижте, ако разликата е убедителна в полза на отговор „да” не виждам как правителството ще може да се задържи в този си състав. От друга страна то има мнозинството в парламента. Останалите партии ще трябва да се обединят във формация на „националното съгласие” и в определен момент да бъдат обявени избори. Но това ще може да стане само, когато ситуацията се нормализира някак, вероятно наесен. Защото сега, при затворени банки и липса на парични средства, дори и да искаме, избори не може да има.

Правителството вкара един невероятен национален автогол, оплете се в собствената си мрежа и поднесе страната „на тепсия” на Германия. А нейните политици искат да се проведе референдумът, както стана ясно от изявленията на Ангела Меркел и Волфганг Шойбле. Защото ако спечели отговор „не” ще последва Grexit, без те да носят никаква отговорност за това. Никой няма да може да ги обвини, понеже всичко ще се случи със съгласието на гръцкия народ, въпреки че на практика неговият вот ще бъде откраднат.

Категории: Политика референдум Съвет на Европа Алексис Ципрас падане на правителството капиталов контрол затваряне на банките
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus