Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Адът на драхмата

08 Март 2015 / 13:03:22  GRReporter
1716 прочитания

Излизането на Гърция от еврото ще доведе до незабавен фалит и спиране на плащанията в страната и в чужбина. Това означава, че няма да се плащат заплати и пенсии в държавния сектор, а донякъде и в частния, няма да работят или ще работят с намален капацитет държавните служби (в здравеопазването, образованието), а безработицата ще достигне невиждани размери (над 45%).

Първоначално ще бъде обявен курс евро – драхма 1 към 1, но през следващите дни или седмици той ще скочи на 1 към 1000, а не е изключено и много скоро да стане 1 към 1500.

Това означава, че за покупката на стоки, особено такива от внос, ще трябва да плащаме от 3 до 5 пъти повече драхми, отколкото те струват днес.

Инфлацията ще достигне двуцифрени и трицифрени нива.  Това, което купуваме днес, на следващия ден ще струва двойно.

След това банките ще се сринат, лихвите ще скочат до трицифрени проценти и всички влогове ще бъдат превърнати в драхми при курс 1 към 1. Тоест, докато разходите ни са се увеличили многократно, приходите ни ще намалеят многократно.

Какво действително означава връщането към драхмата?

Едно връщане към драхмата ще повлияе отрицателно на цялото гръцко население, с изключение на:

• богатите с пари в чужбина, които ще имат увеличена покупателна стойност на гръцкия пазар; те ще плащат, за да купят каквото си искат в Гърция на 1/3 или дори 1/5 от днешната му цена;

• износителите на стоки, които ще станат конкуретноспособни – но за съжаление, страната е предимно вносител;

• гръцките корабни компании, които произвеждат валута чрез услугите си и ще имат валутни ползи;

Средната градска класа ще изчезне и ще бъде създадена нова вълна от бедни.

Онези, които вече са бедни, безработни и пенсионери, ще се окажат в още по-трудно положение, тъй като държавата ще обяви спиране на плащанията и няма да могат да получават нищо от държавния сектор. А тъй като цените на всички продукти ще скочат, те ще станат недостъпни.

Тъй като държавата няма да може да плаща за вноса на петрол и природен газ, доставката им на пазара, както и на ток, ще бъде прекъсвана за големи периоди.

Единствените възможни сделки ще включват размяна на стоки.

Страната ще е без правителства за дълги периоди, защото правителствата ще се сменят често заради натиска и протестите на населението. Геополитически страната ще се окаже в по-неудобна позиция, отколкото някои от съседите си, и може да бъде доведена до болезнени компромиси.

Ако някои мислят, че днес са стигнали до дъното и не могат да загубят нищо, правят ужасна грешка, защото една буквално фалирала държава с валута, която никой не признава в света, губи каквато и да било подкрепа и проблемът ще засегне цялото население.

Всичко, изброено дотук, може да трае от 4 до 5 години, преди икономиката да започне да излиза от рецесията, само при положение, че ще има стабилна политическа среда и широко обществено разбирателство за посоката на страната. 

Сигурно е, че Гърция понастоящем преживява криза, чиято интензивност и продължителност могат да бъдат сравнени само с тези на Голямата световна депресия от 1929.

Въпреки това, ако прибавим и вероятността от излизане от еврото и сигурния фалит, който ще последва, ще минат поне 3-5 години на още по-дълбок спад от сегашния, преди страната да успее да се върне на равнището от 2012!

През това време ще има спад на БВП с 50%, безработица над 40%, а при младите и по-висока, жизненото равнище ще спадне с над 50%, а 60% от населението ще се окаже под прага на бедността.

Трябва да е ясно, че вероятният фалит ще удари не толкова кредиторите ни, колкото цялото гръцко население и особено най-бедните и уязвимите.

Просто кредиторите ни ще помислят много преди да ни дадат заеми в бъдеще, и разбира се при непосилни лихви.

Не трябва да се пренебрегва също, че по време на такива фалити на изпитание са подложени Републиката и функционирането на институциите.

Заслужава ли си народът да премине през такава наказателна процедура, чиято продължителност и резултати са напълно неясни?

 

Препечатваме статията от електронното издание www.eyedoll.gr. Неин автор е Георгиос Кофинакос, представител на StormHarbour (Англия) и изпълнителен директор на EnoliaPremium (Люксембург)

Категории: Георгиос Кофинакос www.eyedoll.gr статия излизане от еврото последици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus