Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

TEDMED идва и в Атина

02 Април 2013 / 16:04:54  Виктория Миндова
954 прочитания

В последните десетилетия продължителността на живота се е повишила с 30 години, главно поради развитието и широкото прилагане на лекарствата. От друга страна според последните проучвания над половината от установените лекарствени препарати на пазара се оказват неефективни. При заболявания като депресия и диабет почти 60% от лекарствата не дават очаквания ефект. Едно на всеки 15 лекарства действа напълно за излекуването на даден проблем, а само в САЩ смъртните случаи поради неправилно изписани лекарства или неочаквани отрицателния влияния са 100 хиляди на година.

Данните представи основателката на фондацията за биомедицински изследвания към Атинския университет Деспина Сануду. Тя ще е един от основните говорители на световния конгрес TEDMED, който този април ще е се проведе за първи път в Атина. Негова основна цел е да събере хората достигнали успех в медицината и активни обществени организации и физически лица, за да се намерят нови иновационни методи за подобряване на публичното здраве. Самата Сануду се е насочила към изследване на изследване на гените като основен източник на информация за създаването на ефективни лекарства. Тя има докторска степен от университета в Кулумбия, а на 27 години става един от най-младите преподаватели в медицинската академия в Харвард.

Сануду подчертава, че бъдещето на медицината е в създаването на лекарства базирани върху генетичната характеристика на заболелите. До момента създаването на едно лекарство отнема между 10 и 15 години и струва между 500 милиона долара и един милиард долара. Само едно на всеки 10 лекарства успява да достигне до пазара. Останалите биват отхвърляни във втората фаза на проучвания и разходите по тяхното създаване не могат да бъдат възстановени. Днес науката и медицината търсят начини да подобрят процеса на изследване, за да може да се достигне до най-високи резултати.

В TEDMED Athens ще вземат участие специалисти, изследователи и учени от целя свят, за да споделят своите достижения и да потърсят нови възможности за развитие. “В Гърция научните изследвания в областта на здравеопазванията са актив, който остава все още неизползван. Имаме огромен потенциал и голям капитал от иновационни идеи, които трябва да се въведат в действие”, заяви Емануил Александракис, който е асоцииран директор по темата на комуникациите MSD. Компанията е един от основните спонсори на форума TEDMED в Атина и специализира инвестициите в иновационни лекарства в целя свят. Създаването на иновационен лекарствен препарат надминава обичайните разходи и може да достигне до 1,9 милиарда долара. Годишно MSD инвестират 10 милиарда долара за изследвания в фармацевтичната промишленост, като от тях пет милиона долара са насочени към Гърция.

“Няма по-добра платформа от TED за свързването на бизнеса с иновациите и научните постижения”, подчерта един от учредителите и координатор на атинския форум Михалис Стагос. Той поясни, че на събитието научният потенциал в страната може да се срещне с реалния бизнес, който може да подпомогне развитието на новите открития.

Самото събитие произхожда от оригиналния TEDMED, който се провежда във Вашингтон от 1998. Засега форумът се провежда само на пет места в света и едно от тях е Атина. Засега форумът се провежда само на пет места в света и едно от тях е Атина. Той се провежда под егидата на Асоциацията на стипендиантите към фондация Онасис и Асоциацията на фармацевтичните компании в Гърция. В атинското събитие се организира само от доброволци, които искат да дадат своя принос в подобряването на икономическия климат на страната, чрез подкрепа на иновационните идеи. “Ползите от едно подобно събитие са огромни. То събира на едно място хора на науката и на предприемачеството и създава нова благотворна среда за сътрудничество. Доброволците могат не само да допринесат за организацията, но и да намерят нова възможност за професионална реализация в бъдеще. Посетителите могат да се вдъхновят от позитивността и креативността на поканените говорители и те от своя страна да инициират свои проекти”, заяви съ-организаторът на атинския TEDMED Тодорис Анагностопулос. Идеята, която стои зад форума е, че всичко, което може да даде позитивен старт на нови идеи и проекти трябва да бъде представено, за да се активира незабавно икономическите и социално възстановяване на Гърция.

TEDMED Athens ще се проведе на 21-ви април тази година в културния център Онасис. Билетът е 35 евро. Освен вдъхновяващите речи на утвърдени учени, бизнесмени и хора на изкуството, организацията е подготвила поредица от допълнителни благотворителни и доброволчески акции, в които посетителите ще могат да вземат участие.

Категории: Икономика TEDMED иновации Гърция развитие криза медицина
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus