Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кипърската криза утвърди Нова демокрация като водеща сила

27 Май 2013 / 16:05:44  Анастасия Балездрова
1424 прочитания

През последния месец социологическите проучвания в Гърция дават явна преднина на управляващата Нова демокрация и отчитат спад в подкрепата към радикалната левица СИРИЗА. В същото време ПАСОК продължава да слиза по стълбичката с предпочитанията на избирателите, а формациите, които планират или създават бивши водещи министри в партийните правителства на социалистите се роят непрекъснато.

За политическата ситуация в Гърция и факторите, които я оформят GRReporter разговаря, с изследователя в Гръцката фондация за европейска и международна политика ЕЛИАМЕП и автор на книгата “Гръцката криза в медиите” Георгиос Дзогопулос.

Г-н Дзогопулос, според последните социологически проучвания Нова демокрация се утвърждава на първо място в избора на гръцките граждани, въпреки тежките икономически мерки, които прие правителството. Как коментирате това?

Мисля, че след кризата в Кипър стана ясно, че алтернативен вариант, различен от водената политика за справяне с кризата не съществува. Въпреки че мерките за бюджетни съкращения са болезнени и безработицата е много сериозен проблем, хората разбират, че друго решение няма. За един ден Кипър се опита да покаже, че може да намери финансиране от други източници – в конкретния случай от Русия. Този опит пропадна, Никозия се обърна отново към Брюксел и прие много по-тежки от предвиденото в меморандума за икономическа помощ мерки. Това показа на гръцкото обществено, че въпреки неизменната във време на криза реторика за алтернативни решения, на практика не съществува нищо друго, освен водената в момента политика. Хората разбират, че тя е единствената възможна политика за нуждите на страната.

Как коментирате същевременния спад на основната опозиционна партия СИРИЗА? Как виждате бъдещето й предвид бъдещия конгрес, на който се говори, че лидерът ще отстрани някои от съставните части на коалицията?

СИРИЗА беше партия на протеста преди изборите миналата година. Това пролича още от първите избори през май 2012, когато получи много висок процент. Това не се дължеше на приема на програмата на партията, а на факта, че избирателите искаха да изразят недоволството си към политиците, които доведоха страната до тази криза.

Но от момента, в който СИРИЗА се озова в позицията на основен опонент на правителството досега тя не е успяла да убеди обществото, че е надеждна алтернатива. Това е и причината, поради която сега губи позиции в социологическите проучвания в полза на Нова демокрация. Тя също не беше казала истината на гражданите преди изборите, но сега следва единствения възможен европейски път. С други думи, политиката на СИРИЗА е основана най-вече на отрицанието за всичко, което се случва. В същото време партията няма никакви предложения за това как ситуацията може да се подобри. Това не убягва от гражданите, затова и процентите на СИРИЗА в проучванията падат.

Как виждате да се развиват събитията вътре в самата партия? Различните течения предлагат различни решения по много и основни въпроси. Може ли СИРИЗА да достигне до единен глас за тяхното решаване?

Още от предизборния период миналата година беше ясно, че в СИРИЗА нямат единна линия дори и за основния въпрос, свързан с вероятността Гърция да излезе от еврозоната. Освен лидера Алексис Ципрас чувахме и много други гласове, за които излизането ни от еврозоната не беше тема – табу. Смята, че това става още по-ясно в настоящия момент.

Като имаме предвид спадналите проценти в проучванията предвиждам засилване на вътрешнопартийните проблеми. Защото явно дори очакването да вземе властта не е в състояние да внесе една единна позиция в партията.

Какво ще означава за Гърция загубата на влияние от страна на СИРИЗА и засилването на други партии. Визирам Златна зора, защото тя от месеци е третата политическа сила в Гърция.

Златна зора е много сериозен проблем за Гърция. Но той е свързан най-вече с продължаващата икономическа криза и историята сочи, че в подобни периоди голяма част от гражданите се насочват към политическите крайности.

До момента не е намерено решение на този проблем и затова виждаме влиянието на Златна зора да расте. Това е много тъжно и е една от основните причини, поради които представянето на Гърция в чужбина продължава да е много негативно.

Смятам, че ако гръцката икономика се съвземе, бъдат създадени нови работни места и отпуснати европейски фондове за малки и средни фирми, ще се създаде атмосфера на възход. По този начин много гърци ще разберат, че нямат никакъв повод да гласуват за подобни партии. Мисля, че гръцките медии имат немалка вина за популяризирането на Златна зора, тъй като до момента не са представили пълната липса на аргументи на партията и се съсредоточават върху всекидневните истории за насилието, което упражняват нейните членове.

Как виждате ролята на ПАСОК в непрекъснато променящата се политическа обстановка?

Категории: Политика Нова демокрация СИРИЗА ПАСОК социологически проучвания Георгиос Дзогопулос ЕЛИАМЕП
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus