Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Зловреден софтуер източва банкови сметки

30 Юни 2014 / 14:06:29  GRReporter
939 прочитания

В свое съобщение гръцката дирекция за борба с електронните престъпления предупреждава гражданите, които извършват своите банкови операции чрез интернет, че новият вирус (Banking Malware) преодолява системите за сигурност и може «да прочете» личните данни не само на самия потребител, но и на всички, които имат контакт с него.

По-конкретно, новият зловреден софтуер е в състояние да се сдобие с всички електронни данни за достъп до електронното банкиране, като потребителско име (username), парола (password), както и да събира данни за мрежовия трафик на потребителя (sniff network traffic), като по този начин се сдобива и с личните данни на останалите потребители, свързани в него.

Въпросният софтуер, наречен «EMOTET», се разпространява бързо чрез имейли. На потребителя се изпраща един e-mail, за който се предполага, че го осведомява за някакъв трансфер на суми в банковата му сметка, и който съдържа линк за повече информация във връзка с този трансфер. Щом потребителят натисне линка, стартира инсталирането на зловредния софтеур без потребителят да разбере.

Софтеурът е способен да заобиколи дори безопасната връзка HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). Този факт поставя в голяма опасност електронните данни за достъп до електронното банкиране, тъй като потребителите смятат, че извършват безопасно своите online банкови операции.

Гръцката дирекция за борба с електронните престъпления съветва гражданите, които получат на електронната си поща съобщения с подобно съдържание, да не отварят линковете, нито да свалят съдържащите се в имейла файлове.

При всички случаи на потребителите се препоръчва да влязат във връзка и да се консултират със своята банка. По този начин се потвърждава достоверността на електроното съобщение, преди да се премине към следващи действия.

В случай, че потребителят натисне линка в подобен имейл, за който е потвърдено, че е фалшив, препоръчва се преинсталиране на цялата функционална система.

Колкото използването на интернет става част от ежедневието ни, толкова по-често вече се създават зловредни софтуери, които заплашват финансовите ни операции. Преди около един месец дирекция за борба с електронните престъпления предупреждаваше за появата на crackers, т.е. трети лица, които влизат в електронната кореспонденция на търговски фирми с цел да разберат какви са техните търговски сделки. След това изпращат имейли на компанията с искане за плащане на дължимото, а накрая сумите постъпват в сметката на хакерите. Специалистите препоръчват непрекъснато следене на финансовите операции, за да могат търговските фирми да могат да защитят електронните си данни и своите сделки.

 

 

Категории: зловреден софтуер източване на банкови сметки електронни престъпления
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus