Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Златнозорци се заклеват за общински съветници под строга полицейска охрана

29 Август 2014 / 17:08:17  GRReporter
710 прочитания

Преди 4 години клетвата на общинските съветници беше протоколно събитие, от което никой не се интересуваше. Тази година, обаче, клетвите станаха медийно шоу номер 1, и то не защото е лято и няма новини. Вчера солунският кмет Янис Бутарис се закле със звездата на Давид на ревера си, за да подчертае, че Холокостът не е забравен. Послание, което намери отзвук и в Гърция, заради възхода на неонацистите, но и по света - заради пропагандната война за събитията в Израел и ивицата Газа. Интерес предизвика и областната управителка на Атика Рена Дуру, СИРИЗА, коятосе закле да изпълнява длъжността си не само без свещеник, но и без да се съобрази с държавния протокол.
    Днес в Атина се състоя и клетвата на кмета Георгиос Каминис и на общинските съветници, която бе съпроводена от две демонстрации и от силно полицейско присъствие. Около 100 подръжници на Златна зора се събраха в района на Керамикос, където се намира общинската радиостанция, в чийто амфитеатър се проведе клетвата.

В съседство, на улицата “Йера Одос”, се събраха антифашистки организации, които протестираха срещу избирането на членове на Златна зора за общински съветници в Атина. Те държаха лозунги: “Павлос живее и е сред нас”, посветени на убития от неонацистки активисти рапър Павлос Фисас.
    За клетвата от затвора бе пуснат в отпуск говорителят на организациата Илияс Касидиарис, там се появи и дъщерята на арестувания лидер Никос Михалолякос, Урания. За да не стават сблъсъци, районът бе отцепен от многобройни части на Силите за борба с масовите безредици. Веднага след края на клетвата касидиарис бе върнат в затвора Коридалос.

 

Категории: Златна зора общински съветници заклеване Илияс Касидиарис Георгиос Каминис Атина сили за борба с масовите безредици
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus