Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Златнозорци са се сражавали на страната на сърбите в Югославската война

12 Декември 2013 / 20:12:37  GRReporter
2800 прочитания

Разследването в архивите на златнозорците изнесе любопитни данни, снимки и видеоматериали за тяхната дейност. Генералният щаб на гръцката армия нареди започването на разследване срещу брата на говорителя на Златна зора Илиас Касидиарис – Александрос, който е военен с пост подпоручик.

Причината бе една снимка, на която всички от компанията, съставена от  членове и поддръжници са вдигнали ръка за нацистки поздрав. А на корема на голия до кръста Александрос се вижда съвсем ясно изписана на кирилица дума „Четник”. Става дума за името на националистическата паравоенна сръбска групировка, която взе активно участие в Югославската война през 90-те години на 20-ти век.

Участието на гърци в подобни паравоенни формации на страната на „православните братя сърби” все още не е разследвано в дълбочина. Според официални източници обаче гърци са участвали и в клането в Сребреница, където бяха жестоко убити около 7 800 босненски мюсюлмани.

В архива на Илиас Касидиарис разследващите са намерили също предната част на фалшива лична карта със снимка на неговия брат. Източници от полицейските лаборатории са заявили за вестник „Катимерини”, че конкретният документ е бил намерен в хард диск, който вероятно принадлежи на Александрос Касидиарис, тъй като кодовото име на диска било „Alex”.

На други снимки фигурират и двете страни на служебната карта на гръцката полиция. На някои от тях е написано името „Александрос Папастергиу – полицай” с година на раждане 1987. Според полицейски източник тези данни не съответстват на техен служител. Конкретните файлове са били обработвани с програмата за обработка на снимки Photoshop. За създаването на фалшивата карта е била използвана автентичната карта на един 25-годишен действащ полицай, който обаче не е декларирал, че я е загубил.

От полицията продължават да разпространяват находките от разследването си в архивите и компютрите на златнозорците. На един от видеоматериалите се вижда Илиас Касидиарис, който е застанал по средата на един път, гол до кръста и стреля с карабина по една табела с надпис „Древни каменни кариери”.

В друго видео се чува как лидерът на партията Никос Михалолиакос определя като „панаир” бунта в Атинската политехника през 1973. „Това е бил един панаир (…) Това, че първият танк, който е блъснал вратата е премазал десет студенти е мит. Някой друг ги е убил, някой друг ги е размазал, някой друг ги е ампутирал”, твърди пред поддръжниците си той.

Една от най-„забавните” снимки е намерена в конфискувания му архив. На нея депутатите Илиас Касидиарис, Илиас Панайотарос, Георгиос Герменис и Янис Лагос са представени като деца на Хитлер. Отгоре пък фигурира знакът на Златна зора и надписът: „Само за гърчета”.

Категории: Криминална хроника Златна зора Александрос Касидиарис сръбски паравоенни групировки Никос Михалолиакос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus