Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Златнозорци нападат "Лекари без граница", водачите им въртят бизнес с организацията

12 Април 2014 / 10:04:20  GRReporter
1006 прочитания

30 членове на Златна зора се събраха пред поликлиниката на „Лекари без граница” в Перама в четвъртък и скандираха лозунги срещу емигрантите по време, когато вътре се намираха десетки болни, между които деца на емигранти, както и на гърци. Поликлиниката на „Лекари без граница” отговаря за голям район и ежедневно десетки пациенти се обръщат към нея.

Акцията се осъществи няколко дни след заплахата на лидера на местната организация, че Златна зора ще „довърши членовете на работническия фронт ПАМЕ” в района.

Златнозорците викаха „Кръв, чест, Златна зора” и „Чужденците вън”.

„Лекари без граница” твърдят, че децата са се уплашили, а доброволците и служителите са затворили веднага прозорците и вратите и са се обадили на полицията. След известно време златнозорците се оттеглили.

Трябва да се отбележи, че това е третия път, когато златнозорци се опитват да тероризират „Лекари без граница”  в Перама. Подобни акции са организирани през февруари 2013 и през септември същата година, малко преди убийството на Павлос Фисас.

„Лекари без граница”  направиха официално изявление, в което се подчертава:

По отношение на въпросите, възникнали днес след изявлението на заместник- министъра „Лекари без граница” са длъжни да направят следните уточнения: става въпрос за конкретна доставка на хигиенни материали в рамките на спешната програма на Европейския фонд за бежанците. Изборът беше направен по  единствения критерий - най-ниската цена на офертите, подадени до компетентния комитет на „Лекари без граница”. Признаваме, че за съжаление не сме идентифицирали тази оферта с доставчика й.
За 24 години от съществуването на „Лекари без граница”, нашето противопоставяне на фашизма, расизма и техните изразители са известни в обществото. Само ден преди това получихме поредната атака от Златна зора срещу нашата поликлиника в Перама. Въпреки тероризма, борбата ни за човешките права продължава”

Илиас Панайотарос, www.kathimerini.gr

Изявлението идва след като в службата за борба с икономическите престъпления, както и в прокуратурата беше подаден сигнал от министерството на заетостта, според който депутатът от Златна зора Илиас Панайотарос, собственик на магазин „Фаланга”, в който се продават военни облекла и други стоки с емблемата на Златна зора, е бил доставчик на хигиенни материали за „Лекари без граница”.

От проверката на независими заклети счетоводители произлиза, че стоките, отбелязани във фактурата (четки за зъби, пасти за зъби, пяна, антисептици и други) не съответстват на дейността на конкретния доставчик, заяви заместник-министърът на заетостта. Фактурите са на стойност 25 000 евро и са от 30 юли 2012. Част от парите, които е получил депутатът-бизнесмен идват от Европейския фонд за бежанците!

Категории: Лекари без граница Златна зора Илиас Панайотарос доставки акция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus