Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Златна зора заплашва с предсрочни избори

26 Септември 2013 / 19:09:28  GRReporter
1167 прочитания

Разкритията около дейността на Златна зора, които се разследват от прокуратурата на Върховния съд не е изключено да предизвикат много по-дълбоки от очакваните резултати. В изявления пред медиите лидерът на партията Никос Михалолиакос остави открита възможността цялата парламентарна група да подаде оставка и по този начин да предизвика избори във всички избирателни райони, откъдето са били избрани партийни депутати на предишните избори.

"Всички възможности са открити, за да защитим политическата цялост и честта на Златна зора", заяви лидерът Никос Михалолиакос.

Според коментатори това негово изявление е предизвикано от информацията, че разследването на съдебните власти е достигнало до партийните депутати. По техните преценки то може да означава две неща. Или изнудва останалите партии с провеждането на предсрочни избори, или иска да изхвърли депутатите, срещу които ще бъдат предявени обвинения за извършване на престъпни действия и да учреди нова и „пречистена” Златна зора. Повечето анализатори обаче са на мнение, че подобен акт ще е политическо самоубийство на екстремистите, предвид рязкото намаляване на обществената подкрепа в тяхно лице.

Ден след ден социологическите проучвания установяват все по-голям спад в популярността на Златна зора. Екстремистите са загубили до 4 на сто от положителните мнения в сравнение с периода преди убийството на рапъра Павлос Фисас, което постави началото на съдебното разследване за дейностите на партията.

Осем от всеки десет гърци смятат, че Златна зора няма нищо общо с демокрацията, а седем от всеки десет преценяват, че нейната идеология е нацизмът. 74 на сто от участниците в проучване, проведено между 20 -23 септември са на мнение, че случаите на насилие са част от организиран план за действие от страна на златнозорците.

Най-малко трима членове на партията ще дадат показания за дейността на партията в рамките на разследването, което провежда прокуратурата на Върховния съд. Според източници обаче кръгове, свързани с партията се опитват всячески да накарат решените да съдействат на съдебните власти да не им предоставят никаква информация.

В същото време водещият разследването прокурор е наредил да бъде премахната поверителността на телефоните на голям брой членове на Златна зора с цел да установи комуникациите между тях. Неговата задача е да намери доказателства за незаконната дейност на членовете на екстремистката партия.

Източници твърдят, че съдебните власти вече са събрали данни, които могат да подкрепят обвинението за сформиране на престъпна група. Те засягат водещи лица и депутати от Златна зора и са резултат от съдействието на Службата за борба с тероризма и Националната служба за контраразузнаване. Според съдебни източници събраните доказателства  се отнасят и към други престъпни действия като упражняване на насилие, нанасяне на тежки телесни повреди, изнудване и други.  

Засега прокурорите не са започнали разследване за икономическото състояние на партията. В същото време обаче правят проверки на финансите на водещите личности в Златна зора, за които съществуват сведения, че участват в групи за рекет.

В същото време прокуратурата в Солун започна спешно разследване за един полицай, който според жалбата на негов колега е обучавал членове на неонацистката партия във фитнес зали и не се и опитвал да скрие симпатиите си към Златна зора.  

Докладващият полицай изпратил анонимно писмо до министъра на обществения ред и за защита на гражданите Никос Дендиас, в което посочил името на колегата си и неговите дейности и поискал намесата на ръководството на службата.

Той написал писмото, след като чул гласа на колегата си по една от големите радиостанции в Солун. Полицаят се представил за спортист по бодибилдинг и възхвалявал Златна зора няколко дни след убийството на рапъра Павлос Фисас. Според текста на писмото, колегата му го разпознал по специфичния тембър и учудено го чул да казва, че е треньор на членове на Златна зора. От прокуратурата са поискали записа от предаването по радиото, за да установят дали обвиненията на докладващия полицай отговарят на истината. 

Категории: Политика Златна зора съдебно разследване Никос Михалолиакос предсрочни избори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus