Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Златна зора се отказва от нацизма, била само националистическа

05 Октомври 2013 / 13:10:14  GRReporter
1904 прочитания

Депутатите от Златна зора се появиха с обща политическа линия пред следователите, опитвайки се да отхвърлят обвиненията за престъпна организация със структура и йерархия, която се базира на „властта на лидера”. Единственият от разпитаните депутати, който се различава, е Илиас Панайотарос, който спомена, че при „сериозни решения” мнението на главния секретар на партията „има по-голяма тежест и се взема предвид”.

Никос Михалолякос

И четиримата отхвърлиха съществуването на структура, която се основава на „властта на лидера”, твърдейки, че уставът, включен в документите по обвинението, е фалшив. Както Михалолякос, така и другите обвиняеми депутати, запитани от следователя, отрекоха, че мнението на лидера има тежест при вземането на решения, цитирайки устава на партията, одобрен от Върховния Касационен съд и който предвижда гласуване  от Централната комисия на партията на базата на мнозинството.

Същото твърди и Панайотарос, който обаче добавя и че „при вземането на особено важни решения мнението на Михалолякос има по-голяма тежест и се взима предвид”. Например в навечерието на 28 октомври 2012 с негово решение е дадено нареждане към местните организации, членове, ядра да не поднася никой венец никъде, за да се избягнат сблъсъци с политическите противници.

Илиас Панайотарос

Викали „Стани прав!”, огорчени от... медиите

Самият секретар на Златна зора в обясненията си пред следователя говори за „демократичната структура” на партията, когато е записан за мястото на лидера на партията. Обвиняемият за ръководенето на престъпна организация, както и останалите депутати, бяха запитани и за прочутото „Стани прав!”

Въпрос: Какво е мястото на Главния секретар на Златна зора като лидер на партията? Как ще коментирате факта, че на пресконференция в нощта на изборите на 6 май 2012 членът на партията и бъдещ депутат Герменис нареди на присъстващите журналисти да станат прави при влизането ви в залата?

Михалолякос:  Аз съм просто начело на централната комисия... Що се отнася до тази случка, тя е изолирана, не съм отговорен за нея.  Има много повече примери от вътрешната партийна политика, при които моето мнение не е решаващо като лидер на партията. Дори и това само доказва демократичната структура на Златна зора.

Обвиняемите депутати смятат, че „Стани прав!” се дължи на огорчението на членовете на партията от атаките на медиите срещу тях.

Лидерът на партията, отговаряйки на въпрос относно „еднаквия външен вид от военен тип” на членовете на Златна зора, подчерта, че осъжда този вид поведение и облекло, както и военното маршируване. Депутатите смятат, че това е мода и подражание. Панайотарос обаче смята, че военните панталони и черните блузи се носят от членове, които на изяви на партията имат охранителни функции.

Михалолякос заяви също така, че не приема незаконни практики, като „организираните операции” за проверка на чужденците- дребни продавачи, но не отговори на въпроса за скорошната изява в Мелигалас, където депутати и членове на партията се движиха като военна рота.

За разлика от него, Илиас Панайотарос, Йоанис Лагос и Никос Михос твърдят, че в Мелигалас е било решено, без да казват от кого, да се сформира почетна рота в знак на уважение към мястото. Илиас Касидиарис на този въпрос отговаря, че по негово настояване са марширували подредени, а Христос Папас определя ротата в Мелигалас като нещо неорганизирано.

Според Михалолякос щурмовите групи са клевета, а на въпрос за показанията на журналиста Димитрис Псарас отговаря така:

Въпрос: според показанията на Димитрис Псарас през лятото на 2010 в Термопилите, обръщайки се към привържениците на партията сте им казали „Вие сте щурмовите групи” и след това, говорейки за противниците си, сте казали „Ще видят какво означава щиковете да се острят по тротоарите – фраза, която идва от щурмовите групи на Хитлер... Казано ли е това и ако да какво сте имали предвид?

Михалолякос: това е изопачаване на казаното от мене. Обръщайки се към публиката им казах, че ги клеветят като щурмови групи , а знаят много добре какво са представлявали те, когато в действителност са се острели щиковете.

„Не вземаме кредити, не подкрепяме икономически интереси”

Михалолякос беше запитан и за финансирането на партията и отговори, че  основният източник на финансиране е държавната субсидия  и определи като клевета публикациите по темата, В заключение каза, че Златна зора не само не взема кредити от банките, а и има излишък от 400 000 евро.

Христос Папас

Христос Папас отговаря за финансирането, че държавната субсидия се използва за най-нуждаещите се граждани и за да се осигури функционирането на офисите. „Няма никакво друго финансиране, никаква зависимост... макар че получаваме покани да участваме като партия в изяви на големите клечки на финансите, тоест като политическо движение не подкрепяме  икономическите интереси, а вярваме, че изразяваме народните убеждения”.

„Нямаме връзка с нацизма”

Всички обвиняеми депутати се определиха пред следователя като „гърци-националисти”, които нямат никаква връзка с нацизма.

Категории: Златна зора арестувани депутати Михалолякос КасидиарисПанайотарос Папас Лагос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus