Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Златна зора проповядва насилие и нацизъм

19 Юни 2014 / 11:06:19  GRReporter
726 прочитания

Следователите Йоанна Клапа и Мария Димитропулу, отговарящи за делото на „Златна зора“, държат в ръцете си нови скандални показания на бивш член на партията, които хвърлят светлина върху начина на функциониране и действие на организацията.

Според източници, свидетелят се е явил доброволно пред съдебните власти и е дал информация, при това не анонимна, по делото на „Златна зора“.

Въпросният свидетел е член на партията, бил е кандидат за депутат през 2012, а впоследствие става научен сътрудник в парламента.

Преди няколко месеца обаче той поискал да се оттегли от „Златна зора“, тъй като не бил съгласен с методите ѝ, както става ясно от показанията му, станали вече част от обемистата съдебна документация по случая.

Основните моменти от свидетелските показания на бившия член на „Златна зора“:

«Бях член на „Златна зора“ от 2005 до декември 2013. Кандидатирах се за депутат на парламентарните избори през май и юни 2012. Идеологията на Национален съюз „Златна зора“ е националсоциализмът. Влязох в партията с пълното съзнание за чисто националсоциалистическата ѝ идеология, на която и аз съм яростен защитник. „Златна зора“ се бори за победата на идеите и принципите на националсоциализма и създаването на една националсоциалистическа държава по примера на Германия между двете Световни войни. Крайната цел е създаването на един еднопартиен режим, в който държава и партия ще бъдат едно и първата ще действа под ръководството на втората. Създаването на този режим трябваше да стане с разпространяването на идеите на партията в обществото и навлизането доколкото е възможно в държавните институции, т.е. в полицията и армията».

Въпрос: Кои бяха методите за постигането на тази цел?

Отговор: «Освен обичайните методи, които използват всички партии, т.е. използването на пропагандни материали, печатни и електронни, често насилието беше средството за осъществяване на целите. Например след като държавата не се зае с екстрадирането на имигрантите, както искаше „Златна зора“, всяко средство, което би направило живота им ад бе добре дошло, при това се налагаше заради доброто на нацията. Никога не съм присъствал лично на случай, в който да се даде ясна заповед за нападение, съществуваше обаче общото мнение, че когато нападнем чужденците, не само няма да има никакви последствия за нас, напротив ще ни похвалят. Освен това тези нападения бяха един вид награда. За да участваш в силови акции трябваше първо да бъдеш включен в едно ядро, за да имаш подкрепата на висши ръководители на „Златна зора“. Йерархията беше подредена така: първо е редовият член на партията, той е подчинен на местния ръководител, по-нагоре е областният ръководител, и ако той е член на Политическия съвет е подчинен направо на водача, ако не е – тогава е подчинен на някой от членовете на Политическия съвет, а той от своя страна на водача».

Въпрос: Какво ще кажете за изявленията на лидера Николаос Михалолякос и други ръководни членове на партията, че осъждат всяка форма на насилие?

Отговор: «Смятам, че е смешно дори да отговарям на този въпрос. Това е абсолютно лицемерие. Както пречупеният кръст, така и поздравът с изпъната напред дясна ръка според „Златна зора“ са културно наследство на родината ни, огромната част от членовете на партията обаче, да не кажа всички, знаят, че те се използват в пряка връзка с Националсоциалистическа Германия.

Въпрос: Тези твърдения и днес ли са в сила, или, както казват Николаос Михалолякос и Христос Папас, това са елементи от младежките им схващания?

Отговор: «Всички схващания на „Златна зора“ на всякакво ниво, политическо, социално и т.н., са непроменени от създаването на партията до днес. Една партия като „Златна зора“ не сменя идеите си като носни кърпички. През месец юни 2013 поисках в писмен вид от главния секретар да се оттегля. Урания Михалоляку ми отговори с sms, че главният секретар не желае да го стори. Прилагам разпечатка от телефона си. От този ден нататък станах обект на безмилостна психологическа атака и започнах да получавам всякакъв вид заплахи за живота си».

Въпрос: Как се възприема смисълът на понятието „лидер“ в „Златна зора“?

Отговор: В „Златна зора“ вярата във водача излиза извън рамките на неговата личност и преминава в полето на метафизиката. Става въпрос за култ към самата институция водач и демонстрирането на решението на един човек да се постави изцяло под заповедите му».

Въпрос: Водачът познава ли и контролира ли дейността на членовете?

Отговор: «Той има пълен контрол в смисъл, че хората, които имат власт да организират нещо, са напълно предани на водача, и дори не си помислят да направят нещо извън неговите заповеди. Не поради страх от евентуални последици, а заради абсолютната си преданост. Хората в „Златна зора“ не се интересуват от пари и постове, а само от победата на тяхната идея. Държавата за нас беше партийният механизъм на „Златна зора“. И точно от там извира убеждението за борба, с цел не просто смяна на правителството, а смяна на държавното управление».

Категории: Златна зора дело свидетелски показания кандидат депутат признания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus