Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Златна зора извън закона, искат читателите на GRReporter

15 Ноември 2012 / 18:11:07  GRReporter
1420 прочитания

Мнозинството от читателите на GRReporter са категорични, че партията на крайните националисти Златна зора трябва да бъде поставена извън закона като нацистка. Стилизацията на пречупения кръст, лозунгът “Чужденците вън!” и постоянните нападения срещу имигранти в Гърция утвърдиха ксенофобския профил на Златна зора. За обявяването им като незаконна организация, която застрашава демокрацията гласуваха половината от читателите на българската страница на сайта, 38% от посетителите на английската версия на GRReporter и 38% от гръцките ни почитатели.

Последните социологически проучвания в Гърция сочат, че нарастващото недоволство от икономическата криза подтиква гласоподавателите към крайностите в политиката. Потвърждение на този феномен дават и читателите ни, които отчитат, че популярността Златна зора непрекъснато ще нараства. Те поставят този отговор на второ място. На това мнение са 41% от гръцките читатели, 32% от посетителите на англоезичната версия и само 18% от гласувалите в анкетата на български.

Активността на депутатите в различни “акции” сложи на трето място по популярност отговора “Така както действат депутатите от Златна зора, съвсем скоро ще се озоват в затвора”. Това мнение споделят по 18% от българските и от английскоговорещите ни читатели. Много по-малка вероятност депутатите на Златна зора да се озоват зад решетки виждат посетителите в гръцката ни страница – само 8%.

За възможността да изпълнят заплахата си и да “прочистят Гърция от чужденците, както обещавaт” дават по един на всеки девет от гласувалите на българския и на английския ни сайт, както и 8% от посетителите на гръцкия сайт. Това нарежда вероятността Златна зора да започне да прилага още по-жестоки практики към не-гърците в страната на четвърто място.

Най-малка вероятност читателите виждат Златна зора да участва в коалиционен кабинет след следващите избори. На този избор са се спрели по 5% от гласувалите в българския и английския сайт и 3% на гръцката ни версия с новини от България.

Партията, която до вчера се смяташе за безобидна група от хулигани, които мразят чужденците, получи подкрепата на почти половин милион гърци на последните парламентарни избори. Влизането им в Народното събрание за едни се оказа изненада, за други очакван резултат от дългогодишната липса на единна политика за контрол върху миграцията, от неспособността на държавата да овладее престъпността и пълният отказ на официалните служби да предприемат мерки и да интегрират хората дошли от трети страни.

Какво ще е развитието на неонацистите от Златна зора предстои да видим, а междувременно дайте гласа си в новата анкета на GRReporter – “Коя е най-странната гръцка традиция според вас?

Категории: Криминална хроникаОбщество политка Златна зора анкета ксенофобия
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus