Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Златна зора и руският неонацизъм

15 Април 2014 / 15:04:09  GRReporter
2409 прочитания

Напоследък в средите на политици, бизнесмени, корабни магнати и университетски преподаватели, се възражда народната песен от времето на турското робство «чуй ме, рая, още тази пролет, ще дойде Московията и ще докара войските...». Очакването на помощ от Русия, която все още очарова мнозина в Гърция, намира поддръжници в националистически, консервативни и свръхпатриотични кръгове, гледащи на Кремъл като на защитник на страната.

През последните дни в обществото гръмна скандал около каченото в руската платформа rutube.ru видео, в което бе разкрит разговор на бившия главен секретар на правителството Панайотис Балтакос и Илиас Касидиарис от „Златна зора“. Въпросителните са много: Защо е избрана датата 2 април, рано сутринта, за да бъде качено видеото от непознат потребител с код «account 601126»? Защото, както казват добре информирани източници, нямало да бъде лесно да се намеси Гръцка полиция или някоя западна служба, както и да бъдат открити следите на качилия видеото.

„Златна зора“, в центъра Илиас Касидиарис, снимка: www.aksioprepeiakantoxh.com

«Избирателни предпочитания»

Всички, които следят внимателно задкулисните действия, говорят за «избирателни предпочитания» на руски частни, дори и държавни медии, бизнес среди, политически и църковни кръгове и на различни неправителствени организации към гръцката „Златна зора“. Никой не може да твърди със сигурност, че руски кръгове искат укрепването на позициите на „Златна зора“, но има множество признаци, които потвърждават подобна версия.

Не е случайно, според източници във властта, че през последните месеци в Русия се появяват публикации, които подкрепят определени руски бизнес и политически кръгове и имат връзки с мощната тамошна църква.

«Не бива да имате илюзии. Вижте по-цялостно фактите и знаците», подчертава пред вестник „Вима“ източник с широки познания за геополитическата и бизнес игра в региона.

«“Златна зора не бе обикната изведнъж от руските фашисти, крайните националисти и изпитващите носталгия по монархията, с които партията на Николаос Михалолякос поддържа тесни връзки, внезапен е обаче интересът от страна на политически и бизнес кръгове. Те вярват, че могат да спечелят от една силна „Златна зора“ и затова искат силното ѝ присъствие в политическия живот на Гърция», продължава същият източник. За да няма недоразумения обаче, той бърза да уточни, че тази подкрепа за „Златна зора“ не е централна политика на Кремъл.

«Няма указания от страна на Путин, но тези, които установиха отношения със златнозорци, са близки до центъра и имат достъп до централната власт в Кремъл», твърди гръцки политик, много добре запознат с дейността на крайната десница. Във всеки случай, въпреки че Путин не е дал своята „благословия“ за ставащото, фактът, че дори държавни руски медии представят дейността на „Златна зора“ предизвиква множество сценарии.

Интервюто на Михалолякос

Няколко седмици преди ареста на Николаос Михалолякос и Христос Папас в края на миналия ноември, в един от най-важните руски икономически вестници - «PbK» - бяха публикувани изявления на Илиас Касидиарис, а по-късно последва интервю с лидера на „Златна зора“ Николаос Михалолякос по държавната радиостанция „Гласът на Русия“.

Лидерът на „Златна зора“ Николаос Михалолякос, снимка: www.newsit.gr

В желанието си да отправи послание към руското обществено мнение, Михалолякос обвини гръцкия премиер, че е издал заповед за неговото задържане, и говори за съдебния процес, където очаквал да бъде напълно оправдан. Лидерът на „Златна зора“ обаче бърза да добави: «Ако обаче процесът е като този на Сталин, Вишински и Берия, тогава всичко може да се случи».

Пред руската медия Михалолякос отрича, че „Златна зора“ е поддръжник на неонацизма, и настоява, че «това е една националистическа и антикапиталистическа партия». Той обвинява САЩ, НАТО и Европейския съюз (нещо, което се харесва на Москва) и говори за «братския руски народ».

Изключително интересно е мнението на Михалолякос за връщането на драхмата, което има много поддръжници сред представители на бизнеса, корабни магнати и университетски преподаватели в Атина, които, както и „Златна зора“ вярват, че «Гърция и Русия са естествени съюзници» и че «Гърция би трябвало да предостави на Русия изхода към топлите морета, като в замяна обезпечи националната си сигурност».

Категории: руски неонацисти Златна зора връзки Николаос Михалолякос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus