Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Златна зора е въоръжена партия

16 Януари 2014 / 14:01:19  GRReporter
1976 прочитания

«Двадесет души от „Златна зора“ ни информират, че е имало конфрикт с хора от познатите среди (т.е. противници на властта). Близо сме. Опитваме се да успокоим духовете. Във всеки случай, да знаете, че доколкото виждаме има и хора с метални боксове и въоръжени…».

Това докладват моторизираните полицаи към отряда за бързо реагиране мигове преди убийството на 35-годишния Павлос Фисас на 17 септември 2013, в Амфиали. От записа на разговорите между полицаите, пристигнали на мястото на инцидента, и централата на Гръцка полиция става ясно, че в критичния момент ролята на някои полицаи е била „пасивна“, като са приели уверенията на членовете на „Златна зора“, че тяхната цел са анархисти, а не граждани, които по това време гледали футболен мач в кафенето. Въпреки това се чува, че от централата им дават заповед «да стоят далеч, за да осведомяват централата какво се случва»! Заповед, която може би се оказва фатална.

Шокиращото в разговорите между централата и моторизираните полицаи, пристигнали на място, е, че въпреки че полицаите са искали четири пъти подкрепление от Никея и Пирея, диспечерът изглежда не реагира. При това малко по-късно пита дали в инцидента са участвали чужденци...

В момента на фаталното раняване на Павлос Фисас са записани думите на един от полицаите, който докладва: «Централа, един човек е целият в кръв, вероятно ранен с нож. Показва ни кой го е нападнал. И двамата са тук на място».

Същевременно на снимки, открити в компютри на Йоргос Пателис, ръководителя на „Златна зора“ в Никея, се виждат поне десетина членове на партията, облечени с камуфлажни униформи, които държат автомати в места за обучение. Много от тях се намират на лагер на организацията при водопадите на река Неда, на полуостров Пелопонес.

В архива има и снимки на момиче – член на „Златна зора“, което държи пистолет.

Също така впечатляват други снимки от обучение на други членове на „Златна зора“, които държат пистолет до главата на „противник“,

както и снимка на двойка поддръжници на партията, на която трети човек на  шега ги заплашва с пистолет да ги застреля.

Полицаи и магистрати посочват, че «снимките, открити в архивите на компютри, и показващи членове на „Златна зора“ да държат оръжия и да преминават съответното обучение, потвърждават паравоенната структура на партията. Също така те добавят нови данни към разследването на убийството на 35-годишния рапър, извършено през септември, в Керацини».

До момента подобни снимки имаше само с депутати на партията, сред които Илиас Касидиарис.

Снимките с въоръжени до зъби ръководители и други членове на „Златна зора“, някои от които замесени в убийството на Павлос Фисас, ще бъдат предадени от Криминалната лаборатория на Гръцка полиция на следовател Йоанна Клапа, която разследва случая с крайнодясната партия.

 

 

Категории: Златна зора оръжия паравоенна структура убийство Павлос Фисас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus