Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

"Златна зора" без маски

10 Декември 2013 / 14:12:44  GRReporter
1541 прочитания

Защитниците на обвиняемите по делото „Златна зора“ получиха dvd с множество данни, сред които шокиращи видео материали и заплахи, отправени по време на клетвата на нови членове, както и реч на лидера Николаос Михалолякос, в която той признава нацистката си идеология.

Така например в едно кафене, където държи предизборни речи пред привърженици на „Златна зора“, лидерът на партията казва: «Остави ги да казват, че сме нацисти, ще ги довършим...»

В друго видео от полагането на клетва на нови членове на организацията, в присъствието на Михалолякос и Георгиос Герменис, новопосветен казва: «Тези, които казват, че се люшкат между левицата и десницата, трябва да знаят, че скоро ще се люшкат обесени...»

Вестник „Вима“ публикува днес и снимка от събиране на деца, на възраст под 10 години,  за уроци по история.

На друга снимка се вижда известен генерал от запаса, вече покойник, да поздравява с нацистки жест. На погребението му са изпратени венци от името на „Златна зора“ и лично от Николаос Михалолякос.

Заявяват, че са нацисти

Материалът, за който са нужни часове, за да бъде свален и описан, вече се намира в ръцете на разследващите Йоанна Клапа и Мария Димитропулу. Той съдържа снимков материал, както и видео с признания на членове на партията, дори и на лидера Николаос Михалолякос, че «са нацисти» и че «всички трябва да убият по един евреин в себе си...»

Богатият архивен материал от прояви в Гитио, Термопилите, както и от инциденти с полицаи и «неизвестни» маскирани, които в тандем със „Златна зора“ участват в сблъсъци с противници на властта, оставя безмълвен и сценарист с най-развито въображение.

Досие: «Русата от СИРИЗА»

Особено шокиращи са материалите на партията от гръцкия парламент. Освен документирането на въпросите, зададени от членове на пратията, те се целят и в техни колеги, като например депутата Рена Дуру, чиято автобиография показват и събират данни за нея в досие, в което я наричат «русата от СИРИЗА».

Има снимки от парламентарната дейност и на Зои Констандопулу, както и на други депутати от СИРИЗА, а също така и на журналисти. На видно място в електронния архив на Михалолякос, вече част от съдебната преписка по случая, стои и заглавната страница на вестник „Та Неа“, със статия срещу „Златна зора“.

Кадри от полагането на клетва

Също толкова щокиращи са кадрите от полагането на клетва от страна на нови членове, където се вижда, че всеки един от тях в своето слово обяснява защо е влязъл в „Златна зора“ и скандира „Кръв, чест, Златна зора“.

«Тези, които мрънкат, но не стават от дивана, са червеи и като червеи ще ги стъпчем...». По време на клетвата се вижда, че залата е украсена с нацистки символи.

В друго видео се вижда как Михалолякос казва в своя реч: «Наричат ни нацисти. Нека говорят каквото си искат, на нас целта ни е да приключим с всички тях веднъж завинаги. Да ги довършим...»

В друга своя предизборна реч от 2012 той препоръчва хладнокръвие, за да «не скалъпят някаква провокация с 5-6 убити и да кажат, че са ги убили от „Златна зора“...»

И децата...

Сред архивните кадри има и снимки на малолетен, който поздравява с нацистки жест, виждат се всякакви нацистки символи, както и събирания на нацисти в чужбина, които възхваляват Хитлер с огромни плакати. Снимките трябва да са от Германия, тъй като надписите на плакатите са на немски.

Същевременно има много текстове и от Гърция, както от колекции на привърженици на нацизма, така и публикации, които се съхраняват по неясни причини.

Квартал „Агиос Пантелеимонас“ и обучението

Видео материали от „Агиос Пантелеимонас“ показват дейността на партията в този квартал. Същевременно множество снимки показват обучението на членове на партията с истински оръжия, а на други снимки отряди в униформи слушат реч и на Илиас Касидиарис. Освен Касидиарис се вижда още един известен депутат, който се прицелва с познатата вече карабина, приличаща на калашников.

Междувременно словесен конфликт с двама младежи на около 30 години е имал в неделя адвокатът на Касидиарис Павлос Саракис. Те го нападнали словесно, и се наложило да се намеси полицията, за да се избегне физически сблъсък. Инцидентът е станал на детска площадка и е предизвикал уплаха сред деца и родители, събрали се там по повод празненство за Коледа.

 

 

 

Категории: Златна зора обвиняеми видео материали разследващи нацисти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus