Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Животът след либерализирането на гръцкия пазар

30 Март 2014 / 12:03:58  GRReporter
4768 прочитания

Днес в 19,00 часа гръцкият парламент ще гласува закона за либерализиране на най-важните отрасли на гръцката икономика. Реформите са част от споразумението на правителството с кредиторите на страната и са задължителното условие за изплащането на следващите траншове от финансовата помощ. Реформите обаче срещат огромната синдикална съпротива на засегнатите браншове. Всички гръцки синдикати организират голям протест от 18,30 часа на площад Синтагма пред сградата на парламента.

Преки промени в ежедневието на гърците ще последват от либерализирането на пазара. Много от привичките им ще се променят, след като мерките засягат основни, както и второстепенни сектори от живота.

Предлаганите услуги при лекарствата и храненето- като млякото и хляба, се очаква да бъдат реформирани значително.

Макар, че се запазват критериите за населението, аптеките ще могат да бъдат отваряни дори и в супер маркет, или в други магазини. По тази причина задължителната минимална площ за аптека се намалява от 30 на 5 кв.м.

Успоредно с това аптеките ще могат да работят една до друга, тъй като отпада изискването за разстояние помежду им. Отменя се единната продажна цена на лекарства без рецепти. До края на 2016 ще важи единна максимална цена, а от 1 януари 2017 цената ще се освободи напълно.

Промяната в сектора на хляба се свързва със задължението на хлебарниците да продават хляб след като го претеглят пред клиента. Освен това хляб ще може да се продава и в други магазини за храни и напитки, които спазват здравните разпоредби и мат разрешение. Хлебарите се освобождават от задължението да имат запаси от брашно, сол и горива.

Що се отнася до горещата тема с млякото, предвижда се да има 3 категории мляко: пастьоризирано (с трайност до 5 дни), мляко с високотемпературна обработка и мляко от деня (трябва да се пастьоризира предварително, в рамките на 24 след събирането  му и да се използва до 2 дни след това). Отменя се терминът „прясно мляко”.

ЛЕКАРСТВА

www.star.gr

1 Лекарства и в супер маркетите

Аптеки ще могат да бъдат отваряни и в супер маркет, или в други магазини. По тази причина задължителната минимална площ за аптека се намалява от 30 на 5 кв.м. Ще работят с работното време на магазина.

2 Свободно работно време

Всяка аптека може да работи според желанието на собственика 6 дни в седмицата, без неделя.

3 Без единна цена за лекарства без рецепти

Отменя се единната продажна цена на лекарства без рецепти. До края на 2016 ще важи единна максимална цена, а от 1 януари 2017 цената ще се освободи напълно и все ще продава на каквато цена иска.

4 Създай и ти една!

Който иска да купи или да създаде аптека може да го направи свободно, с единственото задължение да си сътрудничи с правоспособен фармацевт. До днес имаше ограничение, че 50% от аптеката трябва да е притежание на фармацевт.

5 Вериги аптеки

Отваря се пътят за създаване на вериги аптеки, всеки фармацевт ще може да отваря повече от една аптека.

6 Аптеки на всеки ъгъл

Могат да се отварят аптеки навсякъде, дори една до друга, няма ограничение в броя на извън болничните аптеки. Но не може да бъдат отваряни повече аптеки, отколкото има днес във всяка община.

7 Покупка през интернет

Гражданите могат да купуват витамини и добавки през мрежата.

ПЕРИЛНИ ПРЕПАРАТИ

www.energyworld.gr

8 Освободени от такси

Отменя се изискването към фирмите за информиране на Държавната химическа лаборатория за химичния състав на препарата за държавна. Сега е достатъчен един бърз информационен имейл. Също така се освобождават от такса за това уведомление. Според министерството, изпълнението на мярката ще доведе до задържане на цените.

МЛЯКО

www.ethnos.gr

9 Три нови категории

Ще има 3 нови категории мляко: пастьоризирано (с трайност до 5 дни), мляко с високотемпературна обработка и мляко от деня (трябва да се пастьоризира предварително, в рамките на 24 след събирането  му и да се използва до 2 дни след това).

10 Мляко от деня вместо прясно мляко

Отменя се терминът „прясно мляко” и се въвежда нова категория- мляко от деня с трайност 2 дни от деня на пастьоризиране.

11 Показател за трайността

На тези три категории ще има показатели за трайността- например „мляко за 7 дни”, „мляко за 6 дни”. Въвежда се и знак за гръцки произход, ако фирмите произвеждат млякото в страната.

ГОРИВА

www.ethnos.gr
12 Бензин и на магистралите

Ще може да се купуват горива и от бензиностанции на магистралите.

ЗЕХТИН

www.star.gr
13 По-големи опаковки

Позволява се заради икономии на по-големи опаковки зехтин- 10, 20, 25 и 50 литра. Те обаче ще са само за ресторанти, хотели, столови или други подобни.

МАКСИМАЛНИ ЦЕНИ
14 Какво ще стане с „монополното” кафе

Категории: либерализиране на пазара цени разрешения ограничения протести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus