Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Женска комбина измъкна от държавата 600 хиляди евро

24 Февруари 2013 / 17:02:48  GRReporter
1014 прочитания

Шестима души са арестувани и обвинени за присвояване на 600 000 евро от държавата през последната година. Пет жени и един мъж, действащи в две различни групи и са издавала нареждания за внасяне на пенсии в техни банкови сметки или в такива, принадлежащи на техни близки.  Както стана известно, една служителка  на Сметната палата, която е в отпуска, една бивша нейна колежка и една пенсионирана служителка от същата служба  присвоявали фалшиви пенсии и са предизвикали щети в размер на 600 000 евро на държавата. Трите жени са принадлежали на 2 различни групи, в които имало още трима участници. Срещу тях са повдигнати две отделни обвинения за създаване и участие в престъпна група, обсебване, фалшиви документи, злоупотреба и пране на мръсни пари.

Службата за вътрешни разследвания разкрива, че първата престъпна група съществува поне от октомври 2011, а присвоената сума възлиза на 479 922 евро. До март 2012 59-годишната пенсионирана служителка на Сметната палата, която от ноември 2011 вече не работи там, не била предала висящите случаи, с които е работела и продължила да осъществява служебни действия и да издава нареждания по случаите. От икономическото разследване и сверяването на данните става ясно, че в общо 11 случая на починали пенсионери чрез промяна на банковите сметки е издадено нареждане за превеждане на големи суми по сметките на членовете на престъпната група. Дори и след пенсионирането й през ноември 2011, тя е използвала личния си код за достъп или кодовете на колегите си, променяла е данни за банкови сметки и адреси по случаите на починали пенсионери, а пенсиите им са превеждани на съучастниците й. Характерен за начина на действие на групата е фактът, че някои от банковите сметки, с които са работели, са използвани за ограничен период. В четири банкови сметки, с които е работела 57-годишната бивша служителка на палатата са внесени незаконно 135 233 евро, а в други 5 сметки, използвани от 54-годишната служителка на палатата са внесени 344 688 евро.

При разследването в офиса на пенсионираната служителка са открити плик с 14 фотокопия на списъци с банковите преводи на сумите на починали пенсионери, както и документи на починалите.

Що се отнася до втората група, полицейското разследване показва, че тя работи от февруари 2004, а общата сума от престъпната им дейност е 68 711 евро.  До ноември 2011 46-годишната служителка на палатата, която била в отпуска, използвала личния си код или тези на колегите си и чрез електронната система е променяла данни (банкови сметки,  адреси на домакинства) в досиетата на починали пенсионери, а също така и в такива на все още живи пенсионери, които по различни причини са прекратени. След това давала нареждане за превод на пенсиите в банковите сметки на 51-годишния си съпруг и на 42-годишната си съучастничка. Съпругът й е собственик на банкова сметка, в която с 24 различни нареждания е внесена сумата от 55012 евро. В банковата сметка на съучастничката  на три пъти през 2012 са внесени 13699 евро.

Огромната злоупотреба е само част от големия списък от подобни случаи, които станаха известни през последните години, а загубите на касите надминават 5 милиарда евро. Според първоначалните изчисления на Министерството на заетостта, общият брой неправилно присъдени пенсии (главни, вдовишки, за неомъжени дъщери) е 60 000. Годишните загуби от тях достигат 420 милиона евро, общо около 5 милиарда за последното десетилетие.

По този повод министърът на Заетостта Янис Вруцис заяви, че за пореден път се доказва колко нестабилна и пробита е осигурителната система. Ако по-рано е бил приет новият закон не би имало подобни случаи според него. Според Вруцис за един месец ще бъде сложен край на нередовните пенсии и на безнаказаността на служителите.

Категории: злоупотреби пенсии Сметна палата
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus