Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Жените в Гърция искат по-силен глас в парламента на идните избори

23 Април 2012 / 20:04:36  Виктория Миндова
2040 прочитания

Последните две години Гърция достигна до апотеозния провал на следвоенната политика, смятат множеството от гърците без значение на коя партийна линия симпатизират. Огорчени и разочаровани от досегашната политческа система, те трябва да изберат нови политически представители, които да изкарат каруцата от блатото. Депутатската професия в страната е позната като мъжка работа – мнение, което Политическият съюз на жените в Гърция иска да промени. По този повод съюзът организира представяне на жените-кандидати в предизборната борба тази година. GRReporter беше на събитието и отбеляза някои от мненията, изразени от жените в политиката.

“Тази година има повишение на женските кандитатури. Въпросът е дали тези кандидатури е резултат от реален напредък в процеса за постигане на равенството или жените са “лесното решение” в желанието на политическите партии да се покажат обновени”, каза Мария Стратигаки, която оглавява Главния секретариат за равенството между половете.

Тета Диамандопулу, която е заместник-председател на Политическия съюз на жените в Гърция и отговорник на политиките за социална отговорност на Нова Демокрация заяви, че е важно да има жени в парламента и в управляващите структури на държавата, но не на всяка цена. Въпросът е те да са избрани със справедливи критерии, които важат и за мъжете. “При положение, че 61% от жените в Гърция са завършили висше образование, мога да кажа, че е голям дефицит да не участват в центровете на държавата, където се взимат решения”. Тя подчерта, че в страната има много успешни жени от областта на предприемачеството и науката, които могат да допринесат за подобряване на средата.

Младата депутатка от ПАСОК Катерина Диамандопулу от своя страна е категорична, че по-силното присъствие на жените в новото народно събрание ще катализира по-бързото оздравяване на страната и ще подобри лицето на политическата класа в Гърция. Според нея има три основни причини за това, че жените са нужни в политическия живот на страната. “Следващият парламент трябва да има повече жени, защото ние взимаме по-лесно отговорни решения в кризисни моменти, имаме по-силно развито чувство за справедливост и съчувствие (много важно за сегашната ситуация) и не на последно място – данните сочат, че жените много по-трудно се поддават на корупционни практики”.

Между жените кандидат-депутати бе и представителката на крайнодясната партия ЛАОС Димитра Арапоглу. Нейна основна цел като народен представител е да защити интересите на хората в неравностойно положение. Арапоглу е единственият депутат в гръцкия парламен, който е глухоням. С помощта на нейната преводачка тя сподели за читателите на GRReporter: “Има представители в парламента, които не гледат на мен като на равна. Не само защото съм жена, а защото съм с инвалидност. Това обаче няма да ме спре”. Арапоглу пояснява, че иска да помогне на хората с инвалидност, които имат нужда от защитата на закона, държавата и социалните структури. На въпроса дали има подкрепа на своите колеги от парламентарната група на ЛАОС, кандидат-депутатката отговори отрицателно. Най-често чуваните коментати за нея са “Как може един глух да говори”, но тя подчертава, че когато някой иска гласът му да бъде чут има начин той да бъде изразен. Димитра Арапоглу отново поставя своята кандидатура и иска да поощри и други хора с инвалидност да станата по-активни в политическия и обществения живот на страната. “Равни сме с всички останали граждани, имаме същите права и същите задължения. Не сме дошли на белия свят напразно. Не може хората с инвалидност винаги да са в периферията на обществено-политическия живот. Ние имаме професии, идеи и амбиции. Можем да сме полезни на обществото, но трябва да ни се даде шанс”.

Трудностите, които Димитра Арапоглу е срещнала в политическия живот не са я отказали да се бори. Независимо, че няма подкрепата на своята парламентарна група, тя казва, че не може да се отдели като независим депутат, защото разходите за предизборната кампания са непосилни за нейните възможности. Проблемът се оказва общ за повечето жени-кандидатки, които може да не са напълно съгласни с партийната линия на определена политическа сила. “Кампаниите изискват много средства”, казва главният секретар на Политическият съюз на жените Зефи Даманда, която е представителка на ПАСОК, но няма да се кандидатира на тези избори за народен представител. Тя пояснява, че времето за предизборна агитация е много кратко, за да може да тя като политически активна жена да се пребори с опонента си за гласовете на гражданите в нейния район.

Евгения Цумани, която е говорна по темите на социалната политика Нова Демокрация е категорична, че Гърция има нужда от нов път. Тя смята, че жените са много по-готови да дадат нова алтернатива на страната. “Най-важно е да започнем от темите на прозрачността, която липсва до момента в гръцката политика. Един политик днес е задължен да защити държавата и гражданите”. Цумани не пропусна да отбележи, че трябва да се обърне сериозно внимание на социалната политика, която първа започва да куца в период на рецесия. “Кризата може да ни е обсебила, но не трябва да оставяме хората в нужда на произвола на съдбата”.

Според световния показател за равенство Гърция заема 26 място между 27-те страни в Европейския съюз по отношение на участието на жените в политиката. В световната класация по същия показател Гърция заема 93-то място между 130 страни. Жените-депутати в гръцкия парламент са по-малко от 17% от общия брой на народните представители, а в европейския парламент жените заемат 32% от депутатските места.

Категории: Политика жени равенство гръцки избори 2012 Политическият съюз на жените
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus