Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Железниците дължат над 9,4 милиарда евро

12 Ноември 2009 / 14:11:10  GRReporter
1300 прочитания

Организацията на гръцките железници губи всекидневно около 2,2 милиона евро и общата сума на натрупаните от нея дългове e на стойност около 9,4 милиарда евро, според данни на Министерството на транспорта и инфраструктурата. Огромните загуби, които отбелязват в последно време държавните железници, изискват незабавно преструктуриране на дружеството, съкращаване на разходите и повишаване на цените на услугите на предприятието. От министерството на транспорта обявиха, че в рамките на осем месеца ще бъде въведен в действие новият проект за озравяване и преструктуриране на железниците.
    В среща със служители на държавните железници министърът на транспорта и инфраструктурата Димитрис Репас заяви, че основен приоритет на министерството е създаването на една ефективна оздравителна програма, която ще запази броя на  работните места в момента.
    По–голямата част от заетите в държавните железници са на възраст над 50 години, т.е. много близко до пенсионната възраст. Те са обучени и специализирани да оперират с морално остаряла технология. В същото време с модернизирането на железопътната система в Гърция се отварят и нови работни места за млади специалисти. До края на година се очаква да излезат в пенсия около 400 стари служители и още толкова през 2010 година. Управлението на пресонала и реконструирането на железниците ще се извърши с помощта на Министерство на заетостта. Така ще се избегнат драстични промени в броя на служещите.
    През идната година се очаква цените на влаковите билети да поскъпнат, заявиха от министерството. По–конкретно тези увеличения ще бъдат наложени по дестинациите, по които пътуват най-много пътници. Например Атина – Солун. Новата цена на билета се очаква да достигне до 75% от стойността на цената на автобусния билет за същата дестинация. Първото увеличение се очаква в края на годината, второто в началото на април 2010 година и третото осем месеца по–късно, през декември 2010 година. Предвижданите приходи след въвеждането на серията от увеличения ще достигнат до 39 милиона евро.

Категории: железници дългове поскъпване на влаковите билетиИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus